Selaković ambasadorima Višegradske grupe: Srbija je konstruktivan partner 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorima i predstavnicima ambasada zemalja Višegradske grupe (V4), i zahvalio se na inicijativi za formiranje Fonda za Zapadni Balkan koji radi na pospešivanju saradnje civilnog sektora, kao i na podizanju kvaliteta života stanovništva regiona, saopštilo je Ministartsvo.

Selaković je rekao da je Srbija konstruktivan partner državama članicama Višegradske grupe,koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka i poručio da je upravo V4 primer uspešne evrointegracije, regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve.

Iskustvo Višegradske grupe u regionalnom udruživanju je, prema njegovim rečima, dragoceno za Srbiju, jer može biti primenjeno i u regionu Zapadnog Balkana u okviru inicijative „mini šengen“ i biti od koristi svim članicama.

„Zahvalni smo na snažnoj podršci država članica V4 našem pristupnom procesu EU“, poručio je Selaković, istakavši da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, te da je u fokusu nove Vlade oblast vladavine prava i nastavak sprovođenja reformi.

On je ocenio da su bilateralni odnosi sa članicama V4 veoma dobri i da je Srbija zainteresovana za dodatno intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou sa svim članicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari