Selaković čestitao Lavrovu i Borelu Dan pobede nad fašizmom 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković čestitao je Dan pobede nad fašizmom šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, navodeći da će se Beograd i dalje snažno boriti protiv revizije istorije i umanjivanja presudne uloge Sovjetskog Saveza i ruskog naroda u pobedi nad nacizmom.

Selaković je naveo da je srpski narod „ponosan na svoju antifišastičku tradiciju i činjenicu da je tokom Drugog svetskog rata organizovao prvi i najmasovniji oružani gerilski otpor na okupiranim teritorijama i da je na svaku pobedu velike Crvene armije gledao kao na sopstvenu“, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodao je da će Srbija „ostati čvrsto na pozicijama negovanja istine“ o Drugom svetskom ratu i dodao da će srpski i ruski narod, kao što su bili saveznici u borbi protiv svetskog zla, i danas biti „jedinstveni u negovanju sećanja na stradalništvo i nepokolebljivi otpor predaka“, navodi se u saopštenju.

„Vatra na spomen-groblju oslobodilaca Beograda, na kojem rame uz rame počivaju jugoslovenski i sovjetski heroji, goreće večno, a večni će biti i naše sećanje na slavne trenutke zajedničke istorije i opredeljenost da se zajednički borimo za mir i multilateralizam u svetu, a protiv svake ideologije zla“, navodi se u čestitki.

Šef srpske diplomatije je naveo da su ruski i drugi narodi Sovjetskog Saveza „herojskom odbranom otadžbine“ u Drugom svetskom ratu „pobedili ne samo agresora već i neprijatelja čitavog slobodnog čovečanstva“.

„Danas niko ne sme da ima sumnje da je ruski narod taj koji je na današnji dan zadao smrtni udarac najopasnijoj ideologiji i ubilačkoj mašineriji koju je svet ikada video“, dodao je Selaković.

Čestitka za Žozepa Borela

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uputio je danas povodom 9. maja, Dana Evrope, visokom predstavniku EU Žozepu Borelu čestitku u kojoj je izrazio uverenje da će ideja ujedinjenja različitosti u miru i solidarnosti i dalje biti ideja vodilja Evropske unije, saopštilo je ministarstvo.

„Duboko verujem da Republika Srbija, politikom mira i dobrosusedske saradnje, može doprineti da Evropska unija postane još bolje mesto za život, uz iskreno uverenje da će naša dostignuća na putu ka članstvu u evropskoj porodici naroda biti adekvatno vrednovana“, navodi se u čestitki visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Selaković je dodao da evropska perspektiva Srbji daje „snažan podstrek za sveobuhvatno sprovodjenje političkih, ekonomskih i društvenih reformi sa ciljem da u dogledno vreme postane punopravna članica Evropske unije“.

Šef srpske diplomatije podvukao je da Srbija istorijski, kulturno i vrednosno pripada krugu zemalja ujedinjenih pod zastavom Evropske unije i izrazio nadu da će Srbija i njeni susedi na Zapadnom Balkanu biti u prilici da u bliskoj budućnosti postanu deo „nesumnjivo najuspešnijeg mirovnog, demokratskog i ekonomskog projekta“ u istoriji zajedničkog kontinenta.

Selaković je u čestitki zahvalio EU na pruženoj pomoći u borbi protiv kovida-19 i rekao da Srbija visoko ceni iskazanu solidarnost i podršku u teškim trenucima suzbijanja pandemije.

On je izrazio uverenje da će ulaganje zajedničkih snaga u narednom periodu doprineti pronalaženju rešenja za prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari