nikola selakovicFoto: FoNet/ Milica Vučković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski razgovarali su danas u Skoplju o tome šta dve države mogu da učine na poboljšanju položaja pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji i Severnom Makedoniji.

Povod za susret bio je Savindan, koji se u toj državi obeležava kao nacionalni dan Srba, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Ove godine, zbog kovida-19, Republika Severna Makedonija je jedina država regiona u kojoj se za srpsku manjinu organizuje proslava dana Svetog Save i Svetosavska akademija. To je bio razlog susreta sa predsednikom Pendarovskim, koji je protekao u toploj, prijateljskoj i prazničnoj atmosferi“, izjavio je Selaković nakon sastanka.

Na sastanku je, kako je dodao, bilo reči i o produbljivanju ekonomske saradnje i značaju inicijative „Otvoreni Balkan“.

„U našem fokusu je uzajamno poštovanje, negovanje prijateljskih i dobrosusedskih odnosa, ali i produbljivanje naše saradnje na svim poljima, sa ozbiljnim akcentom na ekonomskoj saradnji“, rekao je Selaković.

Sastanku su prisustvovali i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predstavnici srpske zajednice u Severnoj Makedoniji.

Kabinet Pendarovskog je saopštilo da su razgovarali o „mogućnostima za produbljavanju saradnje u više oblasti“.

Čestitajući im praznik, Pendarovski je istakao da je srpska zajednica neraskidivi deo multikulturalnog društva Severne Makedonije i da „zajedno sa drugim narodima u zajedničkoj otadžbini doprinosi građenju našeg demokratskog društva“.

„Predsednik Pendarovski je sa svojim sagvornicima razgovarao i o mogućnostima produbljavanja saradnje u više oblasti od zajedničkog interesa“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Severne Makedonije.

Selaković će se večeras u Skoplju obratiti i na Svetosavskoj akademiji u Makedonskom narodnom teatru povodom Nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.