Selaković otvorio konzulat Srbije u Ohridu 1Foto: MSP

Uveren sam da će otvaranje konzulata u Ohridu sa područjem koje obuhvata teritorije opština Ohrid, Struga, Debar, Galičica, Debarca i Centar Župa, na čelu sa počasnim konzulom Mihajlom Filevim, pružiti dodatni podstrek unapređenju svestrane saradnje Srbije sa Severnom Makedonijom, izjavio je danas šef diplomatije Srbije Nikola Selaković.

Srbija je imala svoje konzulate u Skoplju i Bitolju, a ovo je prvi konzulat u Ohridu, rekao je Selaković i istakao da su odnosi Srbije i Severne Makedonije tradicionalno dobri u mnogim segmentima, utemeljeni na zajedničkoj istoriji i bliskim vezama dva naroda, ali i na zajedničkoj opredeljenosti za budućnost.

Saradnja sa susednim zemljama, očuvanje mira i stabilnost u regionu, težnja punopravnom članstvu u EU jesu prioriteti spoljne politike Srbije. Zajednička želja za saradnjom i jačanje mostova koji nas povezuju ogleda se i u istorijskoj inicijativi Otvoreni Blakan, gde su tri države učinile ozbiljan i konkretan iskorak u pravcu intenziviranja ekonomske saradnje i poboljšanja kvaliteta života građana, konstatovao je Selaković.

On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno u Ohridu istakao da je najveća snaga te inicijative u činjenici da ona potiče od naroda zapadnog Balkana, koji su prepoznali neophodnost međusobne saradnje i povezivanja, saopštilo je srpsko Ministarstvo.

Stanovnici Ohrida pomagali su srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, podsetio je Selaković, a naučnik Mihajlo Pupin poklonio je veliko zvono jednoj od crkava u Ohridu.

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska ocenila je da je otvaranje konzulata još jedna potvrda unapređenja odnosa dve zemlje i najavila da će uskoro biti potpisan novi sporazum o kulturnoj saradnji.

Svečanom otvaranju Konzulata Srbije u Ohridu prisustvovali su predstavnici Vlade Severne Makedonije, predstavnici Srba u toj zemlji, diplomatskog kora i ugledni predstavnici kulturne i poslovne zajednice, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari