Selaković: Piculine optužbe neutemeljene 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Apsurdne su i neutemeljene optužbe izvestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule na račun Srbije i njenog navodnog mešanja u događaje oko ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, naglasio kako Srbija ne može ni na koji način biti odgovorna za to što je „grupa ekstremista pokušala da osujeti jedan drevni verski obred i na taj način suspenduje najelementarnija verska prava velikog procenta građana Crne Gore“.

Prema Selakovićevim rečima, visoki zvaničnici Srbije su danima uoči incidenata na Cetinju u javnim nastupima upravo izražavali očekivanje i nadu da deo crnogorskog političkog establišmenta neće politički zloupotrebiti ustoličenje mitropolita Joanikija.

Ta zabrinutost je bila opravdana, kako tvrdi, i zbog činjenice da je obredu, kako običaju nalažu, prisustvovao patrijarh Srpske pravoslavne crkve, za čiju su bezbednost i državne strukture Srbije i njeni građani iskazali razumljivo interesovanje.

„Srbija, uprkos ovoj orkestriranoj kampanji napada na nju, ostaje posvećena izgradnji mira i stabilnosti u regionu i promociji i jačanju ekonomske saradnje sa svojim susedima“, naglašava Selaković.

Picula, kako je rekao šef srpske diplomatije, nema pravo da pere ruke od odgovornosti institucija EU za nasilje ekstremista na Cetinju, „jer njega verovatno ne bi ni bilo da je iz Brisela pravovremeno stigla jasna poruka da je poštovanje religijskih prava evropska vrednost i da se napad na tu vrednost neće tolerisati“.

Kako je Selaković ocenio, kada je reč o srpskom narodu i njegovim pravima, principi EU često ne postoje, ali ako je već tako, evroposlanik Picula bi trebalo da bude makar toliko pristojan i da ne upućuje neosnovane post festum optužbe kojima se od žrtve pravi krivac, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari