Selaković, poput Petkovića, Kurtija nazvao "malim Hitlerom" 1foto: Printscreen/YouTube/Novo Jutro

„Sa jedne strane imate Vučića sa ozbiljnim inicijativama, dok sa njegove strane imate poziv na stvaranje velike Albanije, s druge strane imate tog malog balkanskog Hitlera koji se bavi gušenjem ljudskih prava i političkih sloboda Srba na KiM, ima 70 skrivenih istraga iz kojih treba da proizađu skrivene optužnice koje su uperene direktno protiv Srba na KiM“, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, u izjavi za režimski Pink.

„Vučić je pokrenuo niz infrastrukturnih projekata, ne samo ovde, već u regionu. On rešava otvorene i nerešene probleme, dok Kurti uporno radi sve što može da oneomogući i slobodu kretanja, imali smo slanje specijalnih jedinica na sever Kosoova i Metohije“, dodao je Selaković.

Po rečima ministra spoljnih poslova Vučić utiče na smirivanje tenzija, kao i da je podstakao je stvaranje inicijative „Otvoreni Balkan“, a s druge strane, sve Kurtijeve akcije su usmerene protiv Srba.

„Sa jedne strane imate Vučića sa ozbiljnim inicijativama, dok sa njegove strane imate poziv na stvaranje velike Albanije, s druge strane imate tog malog balkanskog Hitlera koji se bavi gušenjem ljudskih prava i političkih sloboda Srba na KiM, ima 70 skrivenih istraga iz kojih treba da proizađu skrivene optužnice koje su uperene direktno protiv Srba na KiM“, rekao je Selaković.

„Oni nisu slomili srpski duh na Koosvu i Metohiji, jer je Srbija jaka, takva je učinjena za vreme Aleksandra Vučića. Zamislite vi laži, da on organizuje proteste za podršku Rusiji, a mi koji živimo ovde, vidimo da to organizuju Vučićevi protivnici“, kaže ministar Selaković.

Naveo je i da Kurtija – „malog balkanskog Hitlera“ i njegove „kompanjone“ ne zanima dijalog.

Selaković je rekao da se Priština  selektivno odnosi prema procesu dijaloga – ako je nešto u njihovom interesu, to se prihvata i ne komentariše, a ako nešto vide kao pretnju, oni to ne prihvataju nikako, dodavši da kod njih (prištinskih zvaničnika) reč, niti dogovor ne vrede ništa.

„Taj čovek (Kurti) je sebi postavio za cilj da silom uništi, protera, skloni Srbe sa lica zemlje na KiM. Sever je njegova glavna opsesija, jer su tu Srbi pokazali čvrstinu svog duha“, poručio je Selaković.

Ponovio je da je sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu bila „za jednu notu“ drugačija nego do sada jer su, kako kaže, oni koji podržavaju kosovsku nezavisnost bili slabiji i nikada manje ubedljivi.

„Države koje podržavaju pozicije Srbije bile su veoma jasne, čvrste i prinicipijelne. Ne samo predstavnici Rusije i Kine, nego i predstavnici Indije, Brazila, Gane. Oni su govorili veoma jasno u prilog našoj politici. Koliko je to bilo za jednu oktavu jače na našoj strani, toliko su oni koji priznaju nezavisnost Kosova u svojoj podršci Prištini bili slabiji i nikada manje ubedljivi“, naveo je Selaković.

Juče je, u odgovoru na Kurtijeve optužbe da je Vučić „mali Putin“, direktor Kancelarije za Kosovu i Metohije Petar Petković kosovskog premijera takođe nazvao „malim Hitlerom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari