Selaković posle Saveta za nacionalnu bezbednost: Dve velike države pomažu Kosovu, četiri zemlje povukle priznanje 1Foto: FoNet/MSP Srbije

Radom naših službi bezbednosti došli smo do informacija da najmanje dve velike države pružaju logističku podršku Kosovu u kampanji za dobijanje priznanja i onemogućavanju otpriznavanja. Predao sam predsedniku države diplomatske note četiri države koje su povuke prizanje nezavisnosti Kosova, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, posle današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sednica je zakazana zbog aplikacije Kosova u Savet Evrope.

Prema njegovim rečima, ovim gestom želimo da damo šansu državama člancaam SE da u junu ne pokrenu postupak prijem Kosova u SE.

– Time pokazujemo spremnost da razgovaramo i do rešenja dolazimo dijalogom. Ovo znači da ćemo nastaviti da radimo na povlačenju priznanja Kosova – naveo je Selaković.

On se osvrnuo na važenje Vašingtonskog sporazuma , budući da je moratorijum od godinu dana tokom kojeg su Beograd i Priština trebali da se suzdržavaju od akcija učlanjenja u međunarodne institucije i kampanje otpriznavanja nezavisnosti Kosova,  podsetivši da je vlada SAD saopštenjem na godišnjicu od potpisivanja tog dokumenta stavila do znanja da SAD sporazum smatraju i dalje važećim i da su tada pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju.

– Predajom formalnog zateva za članstvo u SE Priština je pokazala da ne poštuje sporazum, ne poštuje datu reč ni stav države koaj ej bila domaćin postizanaj sporazuma i učestvovala u njemu. Tako je Priština pokazala da nema nameru da do rešenja dolazi bilo kakvim razgiovorom Beograd ai Prištine – naveo je on.

Prema njegovim rečima, država je pod velikim pritiscima da dobrovoljno prihavti narušavanje teritorijanog integriteta i rušenje međunarodnog prava i poretka.

Sednici u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike prisustvovali su ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih psolova Aleksandar Vulin, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministarka pravde Maja Popović i drugi ministri…

Na sednici su takođe bili načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari