Selaković potvrdio da je prihvatio poziv Lavrova da poseti Moskvu 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković potvrdio je danas da je prihvatio poziv ruskog ministra Sergeja Lavrova da poseti Moskvu, a predstojeću posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca ocenio je kao „itetako važnu“ i nagovestio da se tokom njegovog boravka u Beogradu neće čuti „lepe i lake poruke.

Selaković je u jutarnjem programu TV Pink rekao da za sada ne može govori o datumu posete Moskvi, podsetivši da je Lavrov danas u poseti Turskoj.

„Videćete da više niko u inostranoj javnosti neće govoriti o tome šta se desilo u kada je reč o zabrani preleta, a moći ćete da vidite i da je dozvoljeno da Lavrov ode u članicu NATO i kandidata za prijem u EU, tako da je verovatno neka druga vrsta problema prisutna kada je u Srbiji reč“, ocenio je Selaković.

On je naveo da će termin posete Moskvi biti „dogovoren naknadno“.

„Sve teme će biti od značaja za srpsko-ruske odnose, ali ono što je važno je da je Srbija zemlja posvećena dijalogu koji je lekovit i rešava probleme, i to dijalogu sa svima, a naročito sa prijateljima, a odluke donosi kao samostalna zemlja“, rekao je Selaković.

Istakao je da je ova nedelja izuzetno značajna jer se, između ostalog, održava Samit u Ohridu, a u Beograd dolazi nemački kancelar Šolc.

„Nemačka je ekonomska sila broj jedan u EU, najveći investitor i donator u Srbiji, čije kompanije zapošljavaju 77.000 ljudi, a ekonomsku povezanost u savremenom svetu prati i politička“, rekao je Selaković.

On ne očekuje da će se tokom posete Šolca čuti „lepe i lake poruke“.

„Nemačka ne menja lako svoj spoljnopolitički kurs, ali je činjenica da smo kao država uspeli da pokažemo da smo stub očuvanja mira i stabilnosti u regionu, i to je prepoznala pre svega nemačka privreda. Za nas je od suštinskog značaja da su razgovori sa Nemačkom i uspeh u tim razgovorima ono što Srbiji donosi određenu vrstu napretka u evrointegracijama“, rekao je Selaković.

Naglašavajući značaj evropskog puta Balkana, poručio je da se evropska agenda u Srbiji ne dovodi u pitanje .

„Da bi se suočavali sa posledicama onoga što donosi zima, da bi se pripremili za to, važno je da sačuvamo mir i političku stabilnost, kako bismo mogli da se bavimo nabavkom nafte, gasa i obezbeđivanjem dovoljne količine namirnica“, rekao je Selaković i zaključio da su svi kontakti i spoljnopolitičke inicijative u funkciji da se obezbedi što je moguće manje štetan prolazak Srbije kroz tu krizu.

Konstatovao je da je regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“ počela da daje rezultate iako je „najnapadanija inicijativa“ i istakao njen značaj kao procesa koje su pokrenule same države Balkana, kako bi produbljivale saradnju po uzoru na nekadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu kao prethodnicu današnje Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari