Selaković sa Guterešom o sednici Saveta bezbednosti: Razmatranje situacije na KiM od suštinskog značaja 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom sa kojim je razgovarao, između ostalog, o današnjoj sednici Saveta bezbednosti, istakavši da je kontinuirano razmatranje situacije na KiM pred ovim telom od suštinskog značaja kako za Srbiju tako i za međunarodnu zajednicu.

U kontekstu zaštite našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, Selaković je podvukao da su UN za Srbiju najznačajnija međunarodna organizacija, istakavši da je od ključne važnosti nastavak angažmana UNMIK-a, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

„Ministar Selaković je informisao generalnog sekretara o učestalim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve, poručivši da ti incidenti nedvosmisleno ukazuju na ugroženost našeg naroda i krhku bezbednosnu situaciju u pokrajini“, navodi se iz Ministarstva spoljnih poslova.

Takođe se dodaje da je šef srpske diplomatije ponovio da je Srbija apsolutna opredeljena za očuvanje mira i bezbednosti i da će nastaviti da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM.

Posebnu pažnju u razgovoru ministar je posvetio problemu interno raseljenih lica sa KiM.

Ministar Selaković je Gutereša informisao o situaciji u regionu, naglasivši da je Srbija dosledno stub političke stabilnosti na zapadnom Balkanu.

„Srbija, kako je istakao, svoj puni doprinos delovanju UN i očuvanju međunarodnog mira pruža kroz učešće u misijama UN širom sveta, dodavši da smo sa više od 260 plavih šlemova treći u Evropi i prvi u regionu po kontribuciji mirovnim snagama UN“, dodaje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari