Selaković sa Lavrovom o odnosima Srbije i Rusije i situaciji na Kosovu i u regionu 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom o odnosima dve zemlje, situaciji na Kosovu i u regionu, i o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj radu Unmika.

Selaković je rekao da su odnosi Srbije i Rusije iskreni, otvoreni i tradicionalno prijateljski, i da tome svedoči izuzetno dobra saradnja na svim poljima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Naveo je da konstantnom jačanju političke saradnje „umnogome doprinose redovni susreti na najvišem i visokom nivou“ i dodao da su „odlični odnosi“ predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, „od posebne važnosti za ukupnu saradnju“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku održanom na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, Selaković je ukazao i na veoma dobru komunikaciju ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije i, kako se navodi, pozvao Lavrova u zvaničnu posetu Srbiji.

Selaković je još jednom zahvalio na nesebičnoj i principijelnoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i „naglasio značaj snažne podrške“ Rusije srpskim državnim i nacionalnim interesima u međunarodnim forumima, posebno u UN, piše u saopštenju.

On je informisao ruskog kolegu o situaciji na Kosovu i, kako se navodi, „najnovijim jednostranim potezima i provokacijama Prištine“.

Šef srpske diplomatije je, kako se navodi, zahvalio zbog načina na koji je rusko Ministarstvo spoljnih poslova „reagovalo na najnoviji upad specijalnih jedinica prištinske policije“ na sever Kosova.

Dva ministra su razgovarala i o situaciji sa pandemijom korona virusa u obe zemlje, o daljoj saradnji u borbi protiv nje i o proizvodnji vakcine „Sputnjik V“ u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Selaković je izrazio nadu da će Lavrov i ruska delegacija učestvovati na predstojećem skupu u Beogradu povodom obeležavanja 60. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari