Selaković sa Taninom: Srbija insistira na doslednom poštovanju Rezolucije 1244 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/MO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas na sastanku sa šefom Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahirom Taninom da Beograd insistira na neophodnosti doslednog poštovanja Rezolucije 1244 SB UN.

Na sastanku sa Taninom, specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, Selaković je rekao da je za Srbiju od ključne važnosti nastavak angažmana Unmika u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Povodom nedavne krize na severu Kosova, izbile kada je Priština poslala specijalne snage policije radi primene odluke o zameni registarskih tablica, Selaković je rekao da je „unilateralno delovanje najgori način rešavanja nesuglasica, jer se na taj način proizvode problemi a ne rešenja“, navodi se u saopštenju.

Selaković je, kako se navodi, kazao da „nema razumne alternative dijalogu“ i dodao da će Beograd nastaviti da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na Kosovu i na očuvanju mira i stabilnosti.

On je izrazio očekivanje da će nedavni događaji na severu Kosova biti „adekvatno i objektivno“ predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, navodeći da „takvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije“.

Selaković je rekao da „veoma zabrinjava“ to što je u proteklom periodu na Kosovu povećan broj napada usmerenih na Srbe i njihovu imovinu i na imovinu Srpske pravoslavne crkve, navodeći da je od početka godine zabeleženo 106 takvih incidenata, piše u saopštenju.

Šef srpske diplomatije je naveo da Beograd „konstruktivno pristupa razgovorima“ i da je posvećen nalaženju kompromisnih rešenja.

Ukazao je da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo osam godina, a da nema napretka u sprovođenju obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari