Selaković: Srbija i Gvatemala prijateljske i bratske države 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/MO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je danas u razgovoru sa šefom diplomatije Gvatemale Pedrom Brolom izjavio da su odnosi dve države prijateljski i bratski.

Selaković je, na konferenciji za novinare posle sastanka u Gvatemala Sitiju, izrazio očekivanje da će jubilej 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, koji se obeležava sledeće godine, biti izvanredna prilika da se odnosi Srbije i Gvatemale dodatno unaprede, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Razmena poseta na visokom i najvišem nivou važna je za odnose dve države i nadam se će ta praksa biti nastavljena u budućnosti. Moji sastanci ovde su odlična prilika da utvrdimo gde se nalazimo na polju bilateralne i multilateralne saradnje i po pitanjima od obostranog interesa“, rekao je Selaković.

Do kraja ove godine, dodao je, biće organizovane konsultacije dva ministarstva, koje bi trebalo da rezultiraju tekstom sveobuhvatnog sporazuma o saradnji dve zemalje u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su kultura, obrazovanje, sport, ekonomija.

Ministar Brolo je potvrdio da je Gvatemala posvećena produbljivanju saradnje sa Srbijom u tim oblastima, kao i jačanju političkog dijaloga i multilateralne saradnje.

Domaćin je potvrdio da će predstavnici Gvatemale doći u oktobru u Beograd na skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari