Selaković u Holandiji: Srbija uradila mnogo na polju reformi i očekuje da se to vrednuje 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković danas je u Hagu razgovarao sa holandskim ministrom inostranih poslova Benom Knapenom o evropskom putu Srbije, inicijativi „Otvoreni Balkan“, situaciji u regionu, kao i o produbljivanju političke i ekonomske saradnje.

Kada je reč o evropskom putu Srbije, Selaković je posle sastanka rekao da je holandskom kolegi izneo šta je Srbija uradila na polju ekonomskih reformi, kao i reformi u oblasti vladavine prava, jačanja pravne države, a da je dokaz za to broj i obim stranih investicija.

„Nigde neće te investicije da dođu ako je zemlja nesigurna, ako nema stabilan i predvidiv pravni sistem“, rekao je Selaković.

Naglasio je da Srbija očekuje da će se „na odgovarajući način vrednovati ono što smo do sada uradili, a uvereni smo da smo uradili mnogo“.

Selaković je rekao da je Holandija od 2010. do 2020. nominalno najveći investitor u srpsku privredu, da su holandske kompanije u tom periodu uložile 8,5 milijardi evra, a da u ovom trenutku holandske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 17.000 radnika.

Ocenio je da je značaj njegove posete Holandiji višestruk s obzirom na to da je, ne samo prošlo 14 godina otkako je poslednji ministar spoljnih poslova Srbije bio u poseti Hagu, već i zato što je 2021. godina u kojoj obeležavamo 130 diplomatskih odnosa između dve zemlje, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Holandija je posebno zainteresovana za situaciju u našem regionu, važan joj je stav Srbije i odnos prema izazovima sa kojima se region susreće, rekao je Selaković.

Istakao je da je holandska podrška inicijativi „Otvoreni Balkan“ veliko ohrabrenje za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari