Selaković u poseti državama centralne Afrike 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas sa ministarkom spoljnih poslova, saradnje i dijaspore Sao Tome i Prinsipea Editom Tenžu na proslavi 45. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Selaković je rekao da njegova višednevna zvanična poseta zemljama centralne Afrike ima istorijski značaj jer je ovo prvi put da ministar spoljnih poslova Srbije boravi u Sao Tome i Prinsipeu, saopštilo je to ministarstvo.

„Sao Tome i Prinsipe je za nas partnerska zemlja. Reč je o podršci koju vaša zemlja pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije u vezi sa našom južnom pokrajinom Kosovom i Metohijom“, kazao je on.

Selaković je rekao da će danas potpisani memorandum o razumevanju između dva ministarstva spoljnih poslova o političkim konsultacijama i memorandum o saradnji ministarstava poljoprivrede podstaći saradnju dve zemlje u narednim godinama.

„Razgovaramo o tome kako da pomognemo našim prijateljima, koliko stipendija možemo da obezbedimo vašim studentima za školovanje u Srbiji i kako da pomognemo u ublažavanju posledica poplava koje su ove godine pogodile tu državu“, kazao je Selaković.

On je rekao da se razgovara i o saradnji na multilateralnom planu u okviru raznih međunarodnih organizacija.

Ministarka Tenžu je rekla je da dve zemlje imaju bezrezervnu nameru da učvrste prijateljstvo i podignu ga na viši nivo i istakla značaj danas potpisanih sporazuma.

„Uverena sam da ćemo nastaviti da pronalazimo dobre načine da narodi naših zemalja imaju obostranu korist od prijateljstva naših dveju zemalja“, rekla je Tenžu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari