Selaković u UN: Veliki prostor za jačanje ekonomske saradnje sa Belorusijom 1Foto: Fonet

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku gde prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN, sa ministrom spoljnih poslova Belorusije Vladimirom Makejom o unapredjenju političkog dijaloga i saradnje.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, sagovornici su konstatovali da dve „zemlje i naroda veže čvrsto i tradicionalno prijateljstvo“.

Selaković je naglasio je da, pre svega, postoji veliki prostor za jačanje ekonomske saradnje, koja je i dalje ispod realnih mogućnosti i interesa dve zemlje.

On je sagovorniku izrazio „zahvalnost zbog dosledne podrške Belorusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije“ kao i zbog stava u međunarodnim organizacijama po pitanju članstva Kosova, navodi se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije je, dodaje se, obavestio beloruskog kolegu o aktuelnoj situaciji na Kosovu i jednostranim akcijama Prištine, kao i o odbijanju da primeni Briselski sporazum više od 100 meseci.

Selaković je istakao da su „stabilnost i mir u regionu glavni cilj Srbije i osnov za ekonomski razvoj celog regiona, izdvojivši Otvoreni Balkan kao odličnu inicijativu za ekonomsku saradnju i napredak regiona“.

U saopštenju se još dodaje da je Selaković informisao beloruskog ministra „o ekonomskim reformskim uspesima Srbije, koji su rezultat vizije predsednika Vučića“.