Nove blokade puteva u subotu od 13 sati na nekoliko lokacija 1Arhivska fotografija Foto: Arsenije Mandić

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za sutra nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto.

Okupljanje na blokadama počinje oko 13 sati, a za sada je poznato nekoliko lokacija: Vrbas i Kula – skup ispred Vitala, Beograd – kod Sava centra, Topola – Pešački prelaz kod magistrale, Loznica – na raskrsnici ispred Šepačkog i zaobilaznog puta, Čačak – kod Preljine i put Požega – Kosjerić kod Pjeska.

Nećemo stati sa blokadama dok ne oteramo Rio Tinto i sve druge rudarske kompanije koje nameravaju da nam zatruju zemlju, vazduh i vodu, rekla je za Nova.rs Ljiljana Bralović iz ekološkog udruženja „Suvoborska greda“.

Da se blokade nastavljaju potvrđuje i Zlazko Kokanović iz Udruženja „Ne damo Jadar“, koji kaže da neće odustati dokRio Tinto ne ode iz Srbije.

Iz Ekološkog ustanka za Novu najavljuju da će od 15, januara protesti i blokade biti radikalniji, ukoliko država ne pokaže ugovore i obaveze koje Srbija ima prema Rio Tintu.

Podsećaju da su krajem decembra dali rok Vladi da do Božića stavi na uvid sva dokumenta koja su u ime građana Srbije potpisana sa kompanijom Rio Tinto i njenim zavisnim privrednim društvima u Srbiji.

Ne zanimaju nas više nikakva opravdanja i spinovi predstavnika režima. Projekat Jadar mora odmah da stane. Ukoliko predsednica Vlade to ne uradi, sledeće subote će biti organizovane duže i brojnije blokade puta, ali se planira i dalja radikalizacija protesta, poručli su iz Ekološkog ustanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari