Server: Burna reakcija vlasti Srbije zbog pisma kongresmena dokazuje krivicu 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Američki profesor Danijel Server (Daniel Serwer) ocenio je da burna reakcija vlasti Srbije na pismo sedmoro kongresmena koji su zatražili sankcije Srbiji, samo dokazuje krivicu.

„Da nisu korumpirani i da je sloboda medija zastupljena – ne bi bilo tako ekstremne reakcije“, rekao je Server za Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Grupa američkih kongresmena zatražila je nedavno od predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

Server, profesor na Univerzitetu Džons Hopkins (Johns) i stručnjak za Balkan rekao je da pismo ne predstavlja ništa drugo do pokušaj da se naglase pitanja koja članovi Kongresa smatraju veoma važnim, između ostalog, borba protiv korupcije i sloboda medija u Srbiji.

„Naravno da njihov broj predstavlja veoma mali procenat članstva Kongresa, ali sa druge strane njihov angažman ipak iziskuje napor. Nesumnjivo je da o temama koje su pomenuli osećaju snažnu posvećenost – imajući u vidu da su na pismo stavili svoj potpis, tako da se ne može reći da je njihovo obraćanje trivijalno“, rekao je Server.

 

Pismo su potpisali kongresmeni: Radža Krišnamorti (Raja Krishnamoorthi), Riči Tores (Ritchie Torres), Dejvid N. Sisilin (David N. Cicilline), Jan Šakovski (Jan Schakowsky), Džejms P. Mekgavern (James P. McGovern) i Majk Kvigli (Mike Quigley).

Prema rečima Servera, američku politiku delom vode i pitanja od značaja za Kongres, iako je odnos tog tela prema spoljnoj politici prilično udaljen, jer vođenje spoljne politike spada u domen izvršne vlasti.

„Ali, ukoliko izvršne vlasti dobiju neku informaciju od Kongresa, pogotovo nešto sa čime bi se mogle saglasiti – dogodi se da počnu da se bave tim pitanjem“, rekao je Server.

Dodao je da taj dokumet i samo obraćanje američkom predsedniku možda nemaju veliku moć, ali da imaju određeni uticaj. Server je rekao da je siguran da su potpisnici pisma od svog osoblja u Kongresu zatražili da informišu zvaničnike administracije i upitaju ih šta se može preduzeti u vezi sa pitanjima na koja su ukazali.

„Sa ljudima u Stejt departmentu razmatraju moguće sankcije u vezi sa korupcijom ili vid demarša zbog medijskih sloboda. Dakle, ovo je više pitanje uticaja, a ne moći, ovde se radi o nekoj vrsti meke moći“, ocenio je stručnjak.

Pismo članova Kongresa Bajdenu objavljeno je u nedelji tokom koje je lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas boravio u SAD gde se sastao sa američkim zvaničnikom Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar).

Kako prenosi VoA, to je izazvalo žestoke kritike i reakcije iz redova srpskih vlasti, uz tvrdnje da Đilas podriva interese srpske države.

Server je rekao da takve reakcije ukazuju na poentu da Srbija nije konsolidovana demokratija, jer nije u stanju da toleriše potpuno legitimne aktivnosti svojih građana u razgovoru sa strancima. .

„Nije moguće navesti ili naterati kongresmena da napiše pismo. Budimo ozbiljni. Tako nešto može biti napisano na osnovu pažljivog analiziranja i ispitivanja, ako ne samih članova Kongresa, onda njihovih saradnika. Srpski opozicionar (Đilas) mogao je posetiti Vašington i ukazati na značaj borbe protiv korupcije u Srbiji. To je moguće i normalno“, rekao je Server.

Prema njegovim rečime, američke diplomate, uključujući državnog sekretara, ohrabreni su da se sastaju sa predstavnicima opozicije, nevladinim organizacijama i širim slojevima društva.

Pismo sedmoro članova Kongresa treći je dokument u kojem se pominje Srbija koji je u poslednje vreme upućen američkom predsedniku. Početkom oktobra kongresmeni i članovi Albanskog kokusa obratili su se Bajdenu i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu (Anthony) tražeći veće angažovanje SAD u sporu Kosova i Srbije.

U danima nakon toga dvojici državnika obratile su se albanske, bošnjačke i crnogorske dijasporske organizacije izražavajući zabrinutost zbog, kao su ocenile, sve ratobornijeg ponašanja vlade u Beogradu prema Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini i založili se za veći i aktivniji angažman Vašingtona u regionu Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari