Amerika poslala jasnu poruku Beogradu 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Tokom proteklog vikenda naprednjačka vlast, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, koji obavlja funkcuju predsednika Srbije, dobila je dva ozbiljno neprijatna spoljnopolitička udarca.

Najpre je objavljena vest da Srbija nije pozvana na Samit za demokratiju koji će u decembru organizovati američki predsednik Džozef Bajden, a zatim je u javnost dospelo pismo šest američkih kongresmena koji od američkog predsednika traže da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužuju Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

Vučić i režimski mediji pak smatraju da iza svega toga stoji Dragan Đilas, lider pozicione Stranke slobode i pravde (koji je u Americi gde se u četvrtak video sa Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izsalnikom američkog predsednika za Zapadni Balkan), i uz njega i albanski i bosanski lobisti.

On najavluje i srpsku rezuluciju koju će potpisati više kongresmena, a koja će pokazati „koliko prijatelja ima Srbija u Kongresu SAD“.

A to što poziv na Samit demokratija Srbija nije dobila pravda time da nisu pozvane ni Rusija, Kina, Mađarska, te da svako ima pravo da bira koga zove.

– Svako ima pravo da procenjuje tuđu demokratiju na način na koji hoće. Video sam da im je dokaz korupcije da sam hteo da nabavim respiratore, veštačka pluća i lekove kada su veliki presretali avione da bi oni lepo živeli a mi da umiremo. To nije dokaz korupcije nego moje borbe – naveo je Vučić.

Vučić je naveo da mu ne pada na pamet da se nekom dodvorava i uništava interese Srbije da bi ga neko stavio na spisak ili da zbog toga urušava odnose sa Rusijom, Kinom i svim ostalim zemljama.

Povodom zahteva američkih kongresmena koji su od predsednika SAD Džozefa Bajdena zatražili da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan Vučić je rekao da je „Srbija stabilizujući faktor na Balkanu“, te da se ne plaši zamrzavanja imovine i računa u inostranstvu „jer ih nema“.

Sagovorinici Danasa kažu da ove dve vesti šalju jasnu poruku Beogradu, iako pismo kongresmena i ono što se u njemu od predsednika SAD traži ne treba uzimati zadravo za gotovo.

Milan Krstić, docent Fakulteta političkih nauka, za Danas kaže da pismo kongresmena nije naročito važno u ovom trenutku.

– Često se dešavaju ovakve inicijative u formi pisama, koje više služe iznošenju stavova njihovih autora, nego realnom očekivanju da će administracija tako nešto da uradi. Niko od autora ne spada među vodeće i uticajnije kongresmene – objašnjava Krtsić, upitan koje bi efekte moglo ovo pismo da proizvede.

Kada je reč o izostanku Srbije sa pozivnice za samit, on navodi da još uvek nemamo zvaničnu listu pozvanih, već samo preliminarnu do koje je došao magazin Politico, tako da ne možemo sigurno reći hoće li Srbija biti pozvana.

– Ipak, ako ta lista bude i konačna i Srbija ne bude pozvana, to bi bio loše po našu međunarodnu reputaciju – ocenjuje Krstić.

I pravnik Milan Antonijević ukazuje na to da iz Vašingtona još nije potvrđena informacija da Srbija nije dobila poziv.

– Stoga očekujem objašnjenje američke administracije i ukoliko je Srbija zaista svrstana u izuzetno malu grupu zemalja Evrope koje takav poziv nisu dobile, onda je to jasan znak. Prema prvim informacijama, iz regiona su pozive dobili i Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija, te je time poruka još jača, naravno pod uslovom koji sam na početku naveo. Da skratim, čekamo SAD i nekoliko rečenica pojašnjenja, pa da pustimo političke analitičare da to dalje tumače – navodi Antonijević.

A Marko Savković, izvršni direktor Fondacije BFPE za odgovorno društvo za Danas kaže da je izostanak poziva na Samit prilično jasan način da nekome stavite do znanja da ga više ne smatrate demokratijom. On ukazuje da su kod BiH i Kosova drugi razlozi u pitanju.

Upitan može li ipak doći do naknadnog poziva, on odgovara da se za to mora mnogo toga promeniti, a Samit se dešava već u decembru.

Kada je reč o pismu kongresmena, Savković, on navodi da bi ga uzeo sa rezervom, jer ne zna koliko je među njima predstavnika tzv. kosovskog lobija, jer kod inicijatova u Kongresu to uvek igra ulogu.

– Ali da su takva i slučna pisma vrlo neprijatna po Beograd to je jasno – zaključuje Savković.
Danas je amabsadi Amerike u Beogradu, tokom vikenda uputio pitanja da li je tačno da Srbija nije pozvana i koji su razlozi za to, te se očekuje njihov odgovor.

Podsetimo, Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo, prema pisanju Politika nisu pozvane na ovogodišnji Samit za demokratiju, 9. i 10. decembra, na kojem će se okupiti predstavnici vlada oko 100 zemalja, civilnog društva i privatnog sektora.

Nakon ove, usledila je vest o pismu kongresmena koji su naveli da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i uticaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu, prenele su podgoričke Vijesti.

Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmotri da, gde je to moguće, iskoristi izvršni nalog 14033, a koji se odnosi na blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu, u cilju dostizanja transparentnije i odgovornije vlade u Srbiji koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavina prava.

„Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu tačku. Kako primećuju Reporteri bez granica: ‘Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.’ Takođe je jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom“, navodi se u dokumentu.

U jednom eklatantnom primeru, navode, RTV Pink je, kao najveći privatni emiter u Srbiji, dobio najmanje sedam miliona evra državnih zajmova u periodu 2014-2016.

„Čak i poslovanje većinski državne kompanije Telekom je obavijeno velom tajne. Dogovori ili aranžmani vlade i medija štete demokratskim normama, ućutkuju kritičare i osnažuju korumpirane pojedince“, pišu kongresmeni.

Oni su naveli i da bi Bajdenova administracija trebalo da nastavi da angažuje Vladu Srbije u iskorenjivanju korupcije.

„Nažalost po građane Srbije, izveštaji su pokazali da je predsednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korišćenje krize izazvane kovidom-19 kao izgovora za prikrivanje državne potrošnje i nabavke zaštitne medicinske opreme i respiratora. Predsednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je ceo svet bio u potrazi za respiratorima, Srbija te aparate nabavlja ‘polulegalno’,“ podseća se u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.