Vučić: Uskoro rezolucija Srbije koju će potpisati američki kongresmeni 1Foto: Instagram/avucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio rezoluciju Srbije u narednih meseca i po dana, koju će potpisati članovi američkog Kongresa.

– Da se vidi koliko prijatelja ima Srbija u Kongresu za koje ćemo da se borimo. Ovu rezoluciju je potpisalo potpisalo četiri ili pet, ili koliko, kongresmena iz Demokratske stranke. Gotovo je jednopartijska. A naravno da ćemo da razgovaramo i sa ovim ljudima i sa svima da im ukažemo na to šta je tajkunski posao i ko je zaista korumpiran. Videće te u narednih mesec i po dana koliko će kongresmena da potpiše srpsku rezoluciju. Mnogo veći broj od toga – naveo je Vučić u izjavi medijima nakon što je primio treću dozu vakcine.

Vučić je reagujući na vest da Srbija nije pozvana na Samit za demokratiju koji organizuje američki predsednik, naveo da na taj samit nisu pozvani ni Rusija, Kina, Mađarska.

„Svako ima pravo da bira koga zove. Nemam problem. Svako ima pravo da procenjuje tuđu demokratiju na način na koji hoće. Video sam da im je dokaz korupcije da sam hteo da nabavim im respiratore, veštačka pluča i lekove, dok su velike zemlje presretale avione da bi oni lepo živeli a mi da umiremo. To nije dokaz korupcije nego moje borbe“,  naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, prisustvovao je svim skupovima uvek u svetu i da ne postoji niko ko je imao toliko sureta sa svim najvećim, svetskim liderima kao što je on imao.

Vučić je naveo da mu ne pada na pamet da se nekom dodvorava i uništava interese Srbije da bi ga neko stavio na spisak ili da zbog toga urušava odnose sa Rusijom, Kinom i svim ostalim zemljama da bi nekom drugom bio po volji.

Opet aludirajući na pismo kongresmena, koje je nazvao albanskim i bošnjačkim lobistima, on je podsetio na 2014. kada su kongresemeni izašli sa „još oštrijom rezolucijom protiv mene“.

Kako je dodao, nije bilo posledica po njegovu vlast, iako je bilo više potpisnika i gori tekst, iako se deo javnosti, kako je naveo, radovao da je to „njegov kraj“.

„Kao da je neko smišljeno pisao protiv Telekoma. Ja sam tu onako usput. Izgleda da neko gubi puno para. Da nije to možda Šolak i Đilas, koji gube pet milijardi, pa ne znaju kako da ponovo opljačkaju Srbiju, pa imaju problem sa jednim čovekom. Jedini problem je što oni imaju hiljade račune po svetu a ja nijedan“, naveo je Vučić.

On je najavio da će se uskoro pojaviti sa dokazima koliko je para potprošeno na lobiranje po Americi, za koje optužuje opoziciju i opozicione medije.

Povodom zahteva američkih kongresmena koji su od predsednika SAD Džozefa Bajdena zatražili da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužili predsednika Srbije „da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije“, Vučić je rekao da je „Srbija stabilizujući faktor na Balkanu“.

On je rekao da se ne plaši zamrzavanja imovine i računa u inostranstvu „jer ih nema“.

„Molim ih da mi zamrznu imovinu u inostranstvu. Meni ne možete da nađete nijedan račun. Nemam nijedan račun van ove zemlje, ne mogu da ga zamrznu, niti imam pare niti imam račune“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara kako Vučić kaže da su to lobisti albanski, a nema problem s tim što se sa njima sreo ambasador Srbije Marko Đurić, on odgovara da je posao ambasadora da se sreće i razgovara sa svima.

A na pitanje novinara zato članovi SNS pismo kongresmena čitaju tako što navode da oni pozivaju na bombardovanje Srbije, on odgovara da ne pozivaju.

„Ne mislim da pozivaju na bombardovanje. Ne bi im to smetalo i to se pokazalo u prošlosti“, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari