"Šetnja na kraju svega nije ničija pobeda, već svačiji poraz": Marija Lukić u intervjuu za Danas 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

U poslednjoj deceniji smo, čini mi se, pomalo izgubili kompas o tome šta je država. Država postoji da bi se poštovali zakoni i pravila. Ukoliko po zakonima i Ustavu LGBT ima pravo na manifestaciju, posao države je da to omogući. A ima. Takođe, zaboravili smo i da je Vlada Republike Srbije podržala kandidaturu Beograda za Europrajd.

Nejasno mi je zbog čega je došlo do svih ovih dešavanja, do te mere da je bila upitna snaga države koja nije u stanju da vrši svoju osnovnu funkciju – zaštita Ustava i zakona. Posle celodnevnih oprečnih informacija došlo je do te šetnje koja, čini mi se, na kraju svega, nije ničija pobeda, već svačiji poraz, kaže za Danas Marija Lukić, narodna poslanica poslaničke grupe Ujedinjeni-SSP-PSG, Preokret, Sloga odgovarajući na pitanje kako vidi preokret pa je MUP uprkos izjavama ministra Vulina dozvolio šetnju Europrajda, koja je obeležila proteklu nedelju i deo vikenda.

* I posebna sednica Skupštine o Kosovu bila je glavna priča prošle nedelje, mislite li da je javnosti posle nje išta jasnija situacija oko Kosova?

– Nažalost, problemu Kosova i Metohije se već godinama u javnosti pristupa nezrelo i neozbiljno. Ne postoji diskusija o različitim modelima, ne postoje analize dosadašnjeg toka pregovora koje Vučić i njegov tim vode sa kosovskim Albancima. U poslednjih 10 godina čitav proces je suštinski obavijen velom tajne, dok se javnost obaveštava mahom putem tabloida koji iskrivljuju stvarnost i užasavajuće su pristrasni. I izveštaj o kome je Skupština diskutovala je tehnički, a ne suštinski. Niko ne zna šta se dogovara i na kojim osnovama pregovara srpska strana.

* Kako ocenjujete nastup opozicije?

– S obzirom na to da sam i sama poslanica unutar opozicione poslaničke grupe smatram da je neozbiljno da ocenjujem nastup opozicije.

* Da li je opozicija mogla da bude konkretnija u smislu postavljanja pitanja Vučiću o stvarima koje su joj nejasne i insistiranju na odgovorima?

– Opozicija je iznela niz predloga i sugestija predsedniku Vučiću, međutim sama koncepcija sednice je bila takva da poslanici izlože, zatim predsednik Vučić odgovori, a zatim predsednik Skupštine ne dozvoli pravo na repliku. To je domet demokratije u ovom skupštinskom sazivu.

* Imajući u vidu ovo zasedanje i konstituisanje parlamenta, šta očekujete od daljeg rada Skupštine?

– Nikada ranije nisam bila narodna poslanica, te mi je potrebno malo više vremena da izgradim očekivanja o funkcionisanju najvišeg zakonodavnog tela. Sigurno je da je dobro što posle dve godine može da se čuje glas i predstavnika ljudi koji nisu glasači vladajućih stranaka. S druge strane, najviše se pitaju poslanici većine koji imaju i predsednika Skupštine koji praktično arbitrira sednicama. Ukoliko budu poštovali načela pristojnosti i skupštinskog poslovnika, postoji nada da Skupština izađe iz tog rijaliti moda i da zaista bude ono što je predviđeno da bude.

* Na kojim temama ćete vi ubuduće insistirati u Skupštini?

– U narednom periodu ću sa svojim timom izneti konkretne predloge poboljšanja legislativnog okvira za poboljšanje položaja žena u našem društvu, sa posebnim akcentom na poboljšanje položaja žena žrtava nasilja. U pitanju je proces koji je pri kraju, obuhvata detaljnu analizu i kreiranje preporuka i izmena i dopuna zakona, i na tome radimo od trenutka kada sam i definitivno potvrđena kao narodna poslanica. To je ono zbog čega sam i prihvatila da budem u ovom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije, i na tome ću predano raditi.

* Kada očekujete formiranje Vlade na koje personalno rešenje za ministarstvo ćete posebno obratiti pažnju?

– Nisam razmišljala o personalnim rešenjima, to nije toliko važno. Od personalnih rešenja je mnogo važniji plan i program ministarstava – šta će im biti prioriteti, koje će praktične politike implementirati. Toliko smo razočaranja doživeli sa personalnim rešenjima da je bespredmetno raspravljati o tome, a licitiranje imenima je deo igrokaza da se javnost zabavlja. Suština je u politikama.

* Kako ste shvatili Vučićevu izjavu o ukrupnjavanju političke scene i pravljenju nacionalnog ili srpskog bloka?

– Kada bih razmišljala o svakoj izjavi ili najavi predsednika Vučića teško da bih imala vremena za bilo šta drugo. Smatram to poprilično uzaludnim utroškom vremena, pogotovo u svetlu toga što se mnoge njegove najave nikada ne obistine. Sačekajmo da vidimo makar prve konkretne poteze sa najavom Srpskog bloka, pa ćemo razgovarati o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari