Sijarto i Pastor u Subotici: Rekordan broj vojvođanskih Mađara glasao na izborima u Mađarskoj 1Ištvan Pastor i Peter Sijarto, foto: Natalija Jakovljević

Ministar spoljnih poslova Vlade Mađarske, Peter Sijarto, izjavio je u Subotici, da je stranka Fides u Mađarskoj ostvarila rekordan broj glasova, ali da je i broj Mađara koji je u Vojvodini glasao na izborima bio rekordan.

„Ukupno je 60.913 građana glasalo putem Pošte, pismom, što je za oko polovinu više u odnosu na broj glasova koje smo imali 2018. godine“, rekao je Sijarto u sedištu Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Prema njegovim rečima, zahvaljujući dobrim izbornim rezultatima u obe države nastaviće se i dalja izgradnja mađarsko-srpskog prijateljstva, a najveće benefite od te podrške imaju vojvođanski Mađari.

„Izbori su pokazali da Mađarska može da računa na vojvođanske Mađare, a u narednim godinama i vojvođanski Mađari mogu da računaju na podršku Mađarske“, neveo je Sijarto.

kako ističe, za njih je ogromna radost da su i Mađari koji žive van granica u rekordnom broju učestvovali na ovim izborima.

„Ukupno je glasalo 318.000 Mađara van granica. Nikada još nismo registrovali veći broj glasova izvan granica“, ocenio je Sijarto i ujedno najavio i nastavak podrške privredi u Vojvodini.

Vlada Mađarske je do sada podržala 14.123 privredne ideje, a podršku će u narednom periodu dobiti još oko 80 poljoprivrednih ideja.

On je napomenuo i da je desnica u Mađarskoj „uporno i bezuspešno pokušavala da isključi vojvođanske Mađare iz učešća na izborima u Mađarskoj”, i zahvalio se SVM-u što nisu „naseli na ovakve provokacije”.

Sijarto je podsetio da je Fides dobio rekordnu podršku birača na parlamentarnim izborima u Mađarskoj.

„Nikada nijedna stranka ili stranački savez nije dobio ovoliku podršku, a dobili smo više od 3 miliona glasova, i prvi put ćemo imati 135 predstavnika u mađarskom parlamentu“, rekao je on.

Podseća da je Vučić učinio mnogo za razvoj srpsko-mađarskog prijateljstva i izrazio zadovoljstvo što je već u prvom krugu pobedio na predsedničkim izborima.

Sijarto je čestitao i SVM-u na uspehu.

„SVM će i dalje ostati jak, uspešan i verodostojan glas vojvođanskih Mađara. Jak SVM predstavlja jednu jaku sponu između Srbije i Mađarske“, poručio je Sijarto.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Ištvan Pastor, rekao je da su nakon izbora stvorene pretpostavke za nastavak izgradnje dobrih međusobnih odnosa između dve države.

„Veoma nam je drago što je Fides i dalje na čelu Mađarske, što je predsednik Vučić, uz našu podršku, izborio drugi svoj mandat. Izuzetno nam je zadovoljstvo što je SVM zadržao nivo svog legitimiteta i političke snage, što nam daje za pravo da se nadamo da ćemo biti i deo parlamentarne većine“, kaže Pastor.

Kako je naveo, SVM će učiniti sve da pomogne dalju izgradnju dobrih odnosa između Mađarske i Srbije.

„Bićemo partneri u iznalaženju rešenja koji su značajna za Srbiju, kao i za mađarsku zajednicu“, ocenjuje Pastor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari