Sijarto: Mađarska prepoznaje značaj regionalne inicijative Otvoreni Balkan 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas  u Beogradu sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom, sa kojim je razgovarala o evropskom putu Srbije, kao i o bilateralnim odnosima dveju zemalja i o situaciji u regionu.

Ministar Joksimović je iskazala potpunu spremnost Srbije da nastavi dalje reformske procese na putu pristupanja Evropskoj uniji i naglasila da očekujemo da tokom aktuelnog predsedavanje Češke Unijom bude održana politička međuvladina konferencija kao novi korak u pristupnom procesu.

„I u veoma teškim geostrateškim okolnostima, koje u značajnoj meri utiču globalno na kvalitet života, pa i građana Srbije, nastavljamo da sprovodimo sve reforme iz pristupnog procesa, koje će dodatno doprineti održivosti našeg društva u celini, posebno u oblasti ekonomije i vladavine prava“, rekla je Joksimović i dodala da su nam zajednički ključni zadaci da se obezbede stabilni tokovi snabdevanja energentima i hranom tokom zime, pre svega u saradnji sa evropskim partnerima i u pojačanoj i solidarnoj koordinaciji sa našim mađarskim susedima.

Peter Sijarto izjavio je da njegova zemlja pruža snažnu podršku pristupanju Srbije EU i partnerstvu sa Srbijom u brojnim oblastima.

Sijarto je posebno istakao da Mađarska prepoznaje značaj regionalne inicijative Otvoreni Balkan, kao dodatnog zajedničkog napora da se u regionu održe stabilnost i mir i ubrza prosperitet Zapadnog Balkana, kao i put ka članstvu u Uniji.

Joksimović i Sijarto pozitivno su ocenili nastojanja da se pokrene saradnja evropskih država u ovirima Evropske političke zajednice, naglašavajući da taj format nije zamena za punopravno članstvo u EU, koje ostaje glavni spoljpolitički prioritet naše zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.