Simić: Haradinajeva ostavka još nije zvanična, izbori u septembru 1Igor Simić Foto: Srpska lista

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da će se, kako se približavaju parlamentarni izbori na Kosovu, nastaviti pritisci na Srbe.

Simić je, gostujući u Dnenviku RTS, rekao da hapšenja Srba predstavljaju pokušaj da se napravi veštački balans zbog toga što Specijalni sud poziva bivše pripadnike OVK.

Naveo je da je, što se tiče Srpske liste, Vlada u Prištini pala pre godinu dana, kada su počele serije poteza čiji je cilj bio zastrašivanje Srba. Simić je ukazao da će, kako se budu približavali izbori, ta politika zastrašivanja dobiti još više na značaju jer albanski lideri, prema njegovim rečima, nemaju šta da ponude biračima, već samo mržnju prema Srbima.

Rekao je da Srpsku listu obavezuje odlučnost građana da opstanu na Kosov, kao i 95 odsto glasova koje je dobila na izborima u opštinama na severu. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Simić je rekao da je namera onih koji su izazvali izbore pre svega da iz toga politički profitiraju i da blokiraju dijalog.

Naveo je da sa srpske strane, predsednik Aleksandar Vučić pokušava da reši pitanje, ali da Priština izbegava mogućnost nastavka dijaloga.

Ističe da u Prištini nema nikoga ko želi da pokrene dijalog, da sve partije izbegavaju tu temu i da je neće ponuditi biračima. Kada je reč o rokovima za održavanje izbora, Simić je naveo da, prema dosadašnjim informacijama, ostavka predsednika Vlade Kosova Ramuša Haradinaja još nije zvanično predata.

Kada se ona preda, predsednik Kosova Hašim Tači ima rok od deset dana da raspiše izbore koji onda treba da se održe u roku od 30-40 dana., tako da je prva polovina septembra realan rok za održavanje parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.