Sinđelić svedok-saradnik u Crnoj Gori 1Foto: teror in ua

Istraga o planu da se na izborima 16. oktobra svrgne Milo Đukanović u Crnoj Gori, neće biti privedena kraju, sve dok se ne formira nova crnogorska vlada, tvrde za Danas izvori iz bezbednosnih krugova.

Prema onome što objavljuju mediji, u događaje su upleteni pripadnici desničarskih organizacija iz Srbije i Rusije, ili njihovi simpatizeri, dok za pojedine ukrajinske vlasti imaju podatke da su ratovali na ruskoj strani.

Viši sud u Podgorici dodelio je juče status svedoka-saradnika državljaninu Srbije Aleksandru Sinđeliću u procesu za pokušaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori, prenela je juče agencija Beta. Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, Sinđelić je svedok- saradnik u procesu protiv ruskih državljana i drugih.

Prema medijima, Aleksandar Sinđelić, koji se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, pošto se početkom novembra navodno sam predao, angažovao je bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića da organizuje i izvede prevrat. Podgorička štampa prekjuče je objavila da je Dikić navodno ispričao da se sa Sinđelićem upoznao preko Fejsbuka početkom oktobra.

Podaci o Aleksandru Sinđeliću mogu se naći na sajtu teror in ua – o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Radio Slobodna Evropa prenosi da je ukrajinski servis ove stanice došao do videa razgovora putem Skajpa između Sinđelića i Vencislava Bujića, „kontroverznog politikologa“ koji je, kako se kaže, snimljen 11. marta 2015. U tom razgovoru, Sinđelić navodno tvrdi da ima veze sa ruskim Ministarstvom odbrane.

Podgorička štampa objavila je da je Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo u petak kolegama u Srbiji zahtev za izručenje srpskih državljana Predraga Bogićevića, Nemanje Ristića i Miloša Jovanovića, koji su okrivljeni da su deo organizovane kriminalne grupe, koja je trebalo da izvrši prevrat. Kako prenosi Sputnjik, istog dana poslata je molba kolegama iz Rusije za saslušanje dvojice državljana te zemlje Eduarda Vladimiroviča Širokova i Vladimira Nikolajeviča Popova, koji se terete da su bili na čelu kriminalne organizacije čiji cilj je bio da izazovu krvoproliće i trajno destabilizuju državu.

U Podgorici se tvrdi da su tužioci iz Crne Gore od kolega iz Rusije tražili da ih obaveste o njihovim koracima, kako bi mogli da prisustvuju saslušanju dvojice ruskih nacionalista. Naveli su i razloge zbog kojih im je bitno da budu prisutni tokom ispitivanja. Očekuje se da Tužilaštvo CG identifikuje i osobu iz Demokratskog fronta koja je, kako se navodi u naredbi za proširenje istrage, trebalo da pozove pristalice te partije da nasilno uđu u zgradu Skupštine.

Beogradska štampa piše da Nemanja Ristić ima policijski dosije, da je svojevremeno bio osumnjičen za pretnje uredniku Veranu Matiću i tužiteljki Zagorki Dolovac, da je bio pripadnik voždovačkog kriminalnog klana, ali i da je fotografisan na predizbornim skupovima organizacije Zavetnici, zajedno sa Bratislavom Dikićem, koji je u pritvoru u Crnoj Gori od 15. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari