Siniša Kovačević: Zabraniti iskopavanje litijuma i vodu iz Jadra preusmeriti u Vojvodinu 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ za izbore u Vojvodini Siniša Kovačević izjavio je danas da se problem vodosnabdevanja Vojvodine može rešiti preusmeravanjem vode iz Jadra, gde se nalazi najveće vodoizvorište kvalitetne vode u Evropi, ali uslov za to je zabrana kopanja litijuma kod Loznice.

Vojvodina je žedna, dve trećine Vojvodine pije nekvalitetnu vodu, a trećina koja ima kvalitetnu vodu dobija je iz azbestnih cevi. Jadar je idealan da se to vodoizvorište preusmeri u Vojvodinu i da pijemo vodu kao ljudi, rekao je Kovačević Radio-televiziji Vojvodine.

On je istakao da je Narodna stranka izričito protiv kopanja litijuma i prljavog rudarstva i dodao da za litijum ne postoji ekološki standard.

Pitanje litijuma je vezano za sudbinu Vojvodine. Nama se nudi kolonijalna varijanta da kao Kongo dajemo svoje dijamante Belgijancima, a da zauzvrat dobijemo bič i lance. Nigde u svetu se litijum ne vadi u naseljenim područjima. Vadi se u Čileu, Australiji, Kini i Americi, ali u pustinjama gde nema ljudi, jer je tehnološka varijanta kojom se iz rude stiže do litijuma gotovo katastrofična, naveo je Kovačević.

On je precizirao da se za dobijanje litijuma u Jadru u plodnu zemlju mora sipati 1.100 tona sumporne kiseline dnevno i upitao kako će se ona transportovati, kada nam se na prugama prevrću i vagoni sa kukuruzom.

Potrebno je, takođe, aktivirati i nekoliko stotina tona eksploziva na dan i tamo će vrlo brzo umesto plodnog raja biti pejzaž kao na Mesecu. Da li ćemo na to pristati da bi Evropljani disali zdraviji vazduh, pitao je Kovačević.

Upozorio je da je zemlja sa tom količinom sumporne kiseline i eksploziva zauvek izgubljena i ne postoji način da se ona ikada revitalizuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari