"Sistem vladanja Aleksandra Vučića": Zašto Srbija ulaže milione u novo naoružavanje? 1Foto: Instagram/avucic

Novo naoružavanje Srbije i povećanje nivoa straha kod građana predstavlja sistem vladanja Aleksandra Vučića, smatraju sagovornici Danasa reagujući na izjavu predsednika Srbije da će uložiti ogroman novac u odbrambenu industriju i vojsku.

Dodaju i da bi umesto bacanja miliona na naoružanje svrsishodnije bilo da on poradi na poboljšanju boljih odnosa sa susedima u regionu.

Međutim, kako ocenjuju Vučić je do sada više puta dokazao da ne ume da pliva u mirnim vodama.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa međunarodnog sajma naoružanja u Abu Dabiju poručio je da „Vojska Srbije mora da bude mnogo jača“ nego što je danas iako je „neuporedivo snažnija nego što je bila“.

„Mi moramo da uložimo ogroman novac u odbrambenu industriju i vojsku. Imao sam razgovor sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom (finansija) Sinišom Malim. Gledamo da ne oštetimo nikoga i ništa u zemlji, a da drastično podignemo naše operativno-funkcionalne sposobosti, što znači borbenu gotovost“, rekao je Vučić i dodao da je plan da se 2023. i 2024. godine nabavi 200 teških oruđa iz domaće proizvodnje, što je oko 300 miliona evra, kao i da postoji veliko interesovanje stranih kupaca za nabavku našeg naoružanja.

Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta smatra da je Vučić i do sada kupovinom naoružanja obezbeđivao sebi međunarodne poene – „malo od Rusa, malo od Kineza, malo od Francuza, malo od Amerikanaca“. Na kraju, kako kaže, u vojsci ništa nije upareno i za dosta tog kupljenog oružja uopšte nema kadra koji može da ga opslužuje.

„Nove najave koje Vučić daje znači da će ići u pravcu potpisivanja strateškog ugovora sa nekom od država NATO pakta i onda će na osnovu tog ugovora ići kupovina oružja po zapadnom standardu kojim će se menjati postojeće koje je mahom po ruskom (ranije sovjetskom). U tom pravcu je odigrana i predstava sa vlasnikom Pinka, Žejlkom Mitrovićem gde je pred kamerama rečeno da će se za 20 milona evra kupiti njegovi dronovi igračke, a cilj toga je da se fokus baci na taj rijaliti kako bi se lakše provukao ugovor sa NATO“, ističe Parović.

Prema njegovim rečima sve u svemu Vučić mimo volje naroda i suprotno nacionalnom interesu ruši neutralnu poziciju Srbije.

„Zato treba da bude srušen sa vlasti, a da onda drugi pregovaraju sa međunarodnom zajednicom da region sa Srbijom u središtu bude u ulozi Austrije nakon Drugog svetskog rata, a to je neutralna država unutar političkog zapada. Ucenjeni Vučić to ne traži, već preko korupcije gleda da nastavi svoj lični režim i na tom putu postaje sve agresivniji i kao što vidite hapsi novinare zbog verbalnog delikta, a ubrzo će da pređe i na mnogo goru represiju“, napominje sagovornik Danasa.

I Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, smatra da naoružavanje i povećanje nivoa straha kod građana predstavlja sistem vladanja Aleksandra Vučić.

Prema njenim rečima, on očajnički pronalazi načine da skrene temu sa Kosova, a da ujedno zastraši i obeznani što veći broj ljudi u Srbiji.

„Naravno da su nasušne potrebe siromašnih i obespravljenih građana nešto sasvim drugo, ali suočavanje sa tim problemima ne može voditi opstanku Vučića na vlasti, do čega je njemu isključivo stalo. U tom kontekstu, od njega se ne može očekivati dijalog, okupljanje zemalja zapadnog Balkana oko politike mira i saradnje, jer on ne ume da pliva u mirnim vodama, slično svakom autokrati. Iz tog razloga je jasno da Vučić jeste deo problema za mir na Balkanu i to dokazuje intenzivnim naoružavanjem“, ističe Stojković.

Za Aleksandra Olenika, samostalnog poslanika u Skupštini Srbije, umesto bacanja miliona na naoružanje, jednostavnije bi bilo da Srbija postane NATO članica. Jer, kako kaže, samo kao član NATO, Srbija realno može da obezbedi mir, stabilnost i sigurnost za sve građane.

„Sve ostale teorije služe samo za uzimanje procenata od trgovine oružjem. Što se tiče prioriteta, ove milione treba uložiti u obrazovanje i zdravstvo“, napominje Olenik, dok Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke poručuje Vučiću da je bolje da više ulaže u modernizaciju i opremanje zatvora, eventualno i u šivenje kvalitetnih i udobnih zatvorskih uniformi, nego u naoružavanje.

„Sad kada je i Vulin u 50 godona odslužio vojsku, jasno je svakom građaninu ove zemlje da budućnost naprednjaka nije u Vojsci Srbije, već u Zabeli. Poznato je da su mnogi naprednjaci bili nesposobni za učesće u ratovima koje su kreirali svojom politikom , ali su za Zabelu sigurno sposobni. Vučìća od narodnog nezadovoljstva sigurno nece sačuvati 5000 specijalaca. Što se njegovih obećanja tiče ulaganja u vosjku će biti duplo veća nego ulaganja u leteće automobile koje je obećao kao i kanal Beograd- Stalać -Solun“, napominje Milivojević u svom stilu.

Radomir Lazović, šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, smatra da je Srbija zemlja sa najvećim nejednakostima u Evropi. Mali broj ljudi, uglavnom u direktnoj vezi sa SNS, ima jako puno novca, raspolaže sa ogromnim bogatstvima dok većina građana jedva prehranjuje porodicu.

„Umesto da to rešavamo različitim merama, za vreme vlasti SNS-a davanje za vojsku i policiju je duplirano od 2012. godine. Sada je 2 milijarde evra, odnosno 14 odsto budžeta. Svako dodatno ulaganje u vojsku je potpuno neprihvatljivo. Srbija treba da gaji dobrosusedske odnose sa svojim okruženjem i da ulaže u saradnju, infratrukturu i najvažnije da ulaže u svoje građane“, napominje Lazović.

Za njega je posebno neprihvatljivo da čovek koji bi trebalo da bude primer poštovanja zakona i ustava, sada priča o crnim fondovima za naoružavanje.

„Odakle Srbiji crni fondovi, jel se to misli možda na novac od prodaje droge iz Jovanjice ili na viškove koji su ostali povezanim firmama iz trgovine oružjem iz Krušika? Izgleda da mi na čelu države imamo čoveka duboko ogrezlog u kriminalu kad ni ne krije da raspolaže crnim fondovima“, ističe Lazović.

Istini za volju predsednik nije rekao odakle novac za dodatno naoružavanje, već da je malo falilo da se rasplače zbog finansijskih kalkulacija, ali da su u pomoć priskočili premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali i pare su pronađene.

Stoga ni ne čudi što je predsednik Vučić već danas najavio da će u roku od 48 sati potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini njihovih dronova „samoubica“, koji će veoma brzo stići u Srbiju.

„To su dronovi samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi ćemo nadamo se već u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije“, rekao je Vučić novinarima na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju. Dodao je i da „vojska nije igračka“ i da je to komplikovan proces i da su te procedure duge za prijem novog naoružanja u Vojsku Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari