"Sjaši, bre, više": Skup „Srbija protiv nasilja” u Kragujevcu 1Foto: Z. S. M.

Posle sat vremena oko 200 Kragujevčana koji su učestvovali na protestu „Srbija protiv nasilja” na Đačkom trgu razišli su se u miru i tišini. Na skupu, koji su građani spontano organizovali preko društvenih mreža niko se nije obratio a nisu uočeni ni predstavnici policije.

– Spontano smo se okupili kada smo videli da se u više gradova organuzuju protesti, a u Kragujevcu baš ništa. I, zaista, šta je sa Kragujevcem? Nemoguće da tragedija poput ove nije učinila da se naši ljudi pomere sa mesta, i nađu za shodno da kažu: „ljudi, hoćemo li da dozvoljavamo ovo?”, pita se Nevenka Jontulović, koja je preko društvenih mreža pozvala sugrađane da se danas okupe ispred Prve gimnazije.

Ona je kao roditelj osetila moralnu obavezu da pokuša nešto da pokrene.

– Osećam moralnu obavezu da svom detetu ostavim neko bolje društvo u kome će da odrasta i živi, nepokolebiva je ona, pitajući se „kako je nastala ovolika apatija među ljudima” i „kako smo dozvolili da sve nas Vučić toliko zasipa svakojakim smećem”.

Po njenim rečima postoji granica a ta granica su naša deca.

– Ne mogu da se zadovoljavam više time da sedim i kucam statuse po društvenim mrežama. To mi više ne umiruje savest. Neophodno je da se pokrenemo, prvo tako što nećemo dozvoliti da Vučić i na ovakvoj tragediji stradanju dece nastavi da ubira jeftine političke poene, kaže Nevenka Jontulović.

"Sjaši, bre, više": Skup „Srbija protiv nasilja” u Kragujevcu 2
Foto: Z. S. M.

Da oda poštu žrtvama na protestu je i doktor Predrag Delić, predsednik GrO NS Kragujevac.

– Pre svega da odamo počast žrtvama terora koji svi trpimo više od deset godina je izgradio „sistem” koji je potpuno urušio ovu zemlju. Kao posledica svega toga desila se ova najstrašnija tragedija od rata pa naovamo. Došli smo ovde da podignemo svoj glas i pokažemo da je Srbija spremna za novi iskorak u budućnost, ističe on.

Profesorka u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji Olivera Dimić „iskreno govoreći očekivala je mnogo više ljudi” na ovom protestu.

– Kragujevac je grad od blizu 200.000 stanovnika, univerzitetski centar, grad koji ima 24 osnovne i srednje škole… i, da je na ovakav skup došlo samo 200 Kragujevčana je blago rečeno – sramota. A, svi mi imamo isti problem i tište nas iste stvari, a da među našim ljudima nema ni elementarne solidarnosti je za svaku osudu, iskrena je ona.

Na skupu je i Vlatko Rajković, bivši gradonačelnik Kragujevca i sadašnji poverenik GrO PSG-a.

– Ovo nije nikakvo iznenađenje. Ovakve „zločine” oni rade i po Skupštini, slične samo što ne pucaju jedni na druge. Nasilje je postalo alfa i omega Srbije i pravo je čudo što se ovakve tragedije ranije nisu dogodile, ceni on.

Po Zdravku Barišiću nemoralno je što tokom protesta niko nije nije izašao iz Prve gimnazije, ispred koje se skup održava, mesta na kojem su takođe stradala deca, đaci koje su Nemci streljali 1941. godine u Šumaricama.

– Ovde sam jer saosećam sa onim ljudima koji su izgubli decu. Što se tiče zahteva koje čujemo iz Beograda mislim da nisu dobri, jer moraju da se ponude konkretna rešenje. Same smene ili povici: „ua ovaj, ua onaj”, ne vode ničemu. Šta posle toga? Samo konkretna rešenja za smanjenje nasilja i kriminala, smatra Kragujevčanka Suzana Đorđević.

Da izrazi protest protiv sistema u kojem živimo izašao je večeras i Slađan Rakić, odbornik u Grupe Alaternativa u Skupštini grada Kragujevca.

– Ovaj sistem protiv koga smo se okupili uništio jeporodicu, obrazovanje, sve. zato smo ovde da izrazimo protest, kaže on, dodajući da će se Kragujevčani okupiti i u petak to masovnije.

Da stane zlo u Srbiji, izašla je i Marina Simović.

– Mnogo sam potrešena kao i svi. Stradala su deca. Po meni zaista sve treba da stane u Srbiji, a mi svi da budemo na ulici i da tako pokažemo da smo protiv nasilja, stav je Marine Simović.

U Kragujevcu je okupljanje u okviru protesta „Srbija protiv nasilja” počelo na dve lokacije, na Đačkom trgu ispred Prve gimnazije i u Pešačkoj zoni „kod Krsta”.

– Okupili smo se u borbi protiv nasilja, da mirnom protestnom šetnjom izrazimo saoseċanje sa porodicama nastradalih. Da na ovaj način ukažemo na agresivan govor, agresivne medije i širenje mržnje kroz njih od strane organa vlasti i samog predsednika, kaže Aleksandra Kostiċ, organizatorka skupa kod Krsta.

– Uopšte je strašno da posle ovakvih tragičnih događaja u Beogradu i Mladenovcu ljudi, narod, građani ako ih ima, nisu shvatili šta se događa oko nas. Ovaj čovek koji izigrava predsednika države i stalno se obraċa javnosti, imam samo jednu poruku za njega – „sjaši bre, više“, kaže Predrag Petakoviċ, koji je među prvima stigao ispred Hotela Kragujevac.

"Sjaši, bre, više": Skup „Srbija protiv nasilja” u Kragujevcu 3
Foto: Privatna arhiva

Veliki broj Kragujevčana učestvovao je na centralnom skupu „Srbija protiv nasilja” u Beogradu.

Sem u Beogradu protesti „Srbija protiv nasilja” održani su danas i u Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Kraljevu, Čačku, Požegi… a za sutra su najavljeni u Nišu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari