Skender Hiseni: Borelj stao na stranu kriminala i protiv vrednosti EU 1Žozep Borelj Foto: EPE-EFE/ FRANCOIS LENOIR POOL

Bivši ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni ocenio je „besmislenom“ izjavu glavnog evropskog diplomate Žozepa Borelja u vezi s akcijom kosovske policije protiv šverca na severu Kosova, navodeći da je tom izjavom „stao na stranu kriminala i protiv osnovnih vrednosti EU“.

„Osnovno pitanje koje se ovde mora postaviti je da li Borel ima kredibilitet da bude nepristrasan posrednik u dijalogu Kosova i Srbije. Nakon jučerašnje izjave, ova dilema postaje još veća. Međutim, pre nas, odnosno Vlade Kosova, ovo pitanje treba da postave predsednik Bajden, predsednik Makron, kancelarka Merkel, premijer Džonson i visoki zvaničnici EU“, napisao je Hiseni.

On je dodao da Borelj ne može da deluje kao komandant policije ili tužilac na Kosovu.

„Borelj je jučerašnjom izjavom, stao na stranu kriminala, povredio čak i jednu od temeljnih vrednosti EU za zakon i red. On bi trebalo da zna da su agencije za sprovođenje zakona na Kosovu suverene i da ne bi trebalo nikome da traže odobrenje za borbu protiv kriminala na teritoriji Kosova, posebno ne odobrenje Srbije, koja je, u stvari, glavni sponzor kriminala“ u delu Kosova, rekao je Hiseni.

Borel je u sredu reagovao na događaje u Severnoj Mitrovici, tokom policijske akcije protiv krijumčara i napisao da „nasilne incidente na severu Kosova treba odmah zaustaviti“.

„Nasilni incidenti na severu Kosova moraju se odmah zaustaviti. Jednostrane i nekoordinisane radnje koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom“, napisao je Borelj.

Na izjavu Borelja su juče i danas reagovali predsednica Kosova, kabinet premijera, ministar unutrašnjih poslova i neke od ambasada akreditovanih na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari