Skot: Povratak dobrih odnosa Vašingtona i Beograda 1Foto: FoNet Slobodan Miljević

Američki ambasador Kajl Skat izjavio je da ne postoje prepreke povratku dobrih odnosa, kakvi su obeležili veze između Vašingtona i Beograda tokom jednog i po veka, iako u Srbiji često nazivaju izdajnicima ljude koji podržavaju zapadne vrednosti i jačanje veza sa Evropskom unijom i SAD.

Partnerstvo i prijateljstvo su dominirali istorijom odnosa izeđu SAD i Srbije, rekao je Skat na Okruglom stolu „Mogućnosti doprinosa Kongresa srpsko – američkog prijateljstva promovisanju demokratskih vrednosti i ljudskih prava u Srbiji“.

Skat je izjavio da je američka vlada od 2001. godine Srbiji pružila pomoć veću od milijardu dolara.

To je i pomoć Srbiji da se na evropskom putu kreće brže, rekao je Skat.

On je konstatovao da Srbija ostvaruje uspehe u ekonomiji, ali da izveštaj EU beleži manjkavosti u oblastima vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, slobode medija, diksriminacije i nasilja nad ranjivim grupama.

Uz ocenu da organizacije civilnog društva ne predstavljaju pretnju vlastima, Skat je izjavio da je u SAD civilni sektor nezamenljiv partner vlade i građana.

Civilno društvo će nastaviti da bude fundamentalni deo demokratije u SAD, rekao je Skat i dodao da je u Srbiji potrebno jačanje partnerstva civilnog društva i vlade.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je izjavila da su građani u Srbiji sve više spremni da zatraže zaštitu ljudskih prava i navela da raste broj prijavljivanja slučajeva nasilja u porodici.

Ugrožavanje prava samo jednog čoveka može umanjiti prava svih nas, rekla je Brankica Janković.

Ona je ocenila da je terorizam jedan od najvećih neprijatelja ljudskih prava.

Države suspenduju ljudska prava sa obrazloženjem da to čine radi zaštite od terorizma, a SAD su predvodnik u borbi protiv terorizma, izjavila je Brankica Janković.

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je rekla da su Srbija i njen narod u dužem istorijskom periodu posvećeni oblasti ljudskih prava.

Što se tiče saradnje sa Ujedinjenim nacijama, Srbija predstavlja primer dobre prakse za druge članice svetske organizacije, ocenila je Suzana Paunović.

Ona je iznela podatak da se iz državnog budžeta Srbije godišnje izdvaja 2,5 miliona evra za rad saveta nacionalnih manjina, „kako bi svaki pripadnika manjina mogao da ostvari svoja prava“.

U 41 lokalnoj samoupravi su u upotrebi manjinski jezici, obrazovni proces se vodi na 14 jezika i više od 70.000 učenika se obrazuje na svom maternjem jeziku, izjavila je Suzana Paunović.

Ona je konstatovala da je cilj da u Srbiji ljudska prava budu ostvarena za svakog građanina.b

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari