Skromna očekivanja od susreta Vučić-Tači 1Sa ranijih pregovora Foto: Twitter, Maja Kocijančić

Za razliku od predstavnika EU koji su se trudili da ove sedmice javno ohrabre Beograd i Prištinu, diplomate i stručnjaci za politiku istakli su juče za naš list da imaju vrlo skromna očekivanja od današnje runde briselskih pregovora srpskog i kosovskog predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

Pojedini sagovornici Danasa nisu, čak, isključili mogućnost da se, imajući u vidu aktuelna previranja na kosovskoj političkoj sceni, niko od predstavnika Prištine ni ne pojavi u sedištu EU. „Albanci se, moguće je, neće ni pojaviti“, tvrdili su juče nezvanično predstavnici diplomatskih krugova. Prema našim saznanjima, pored Vučića, u Brisel će danas otputovati šef vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.

U vreme zaključenja ovog izdanja Danasa kosovski parlament nije uspeo da usvoji odluku o imenovanju vladinog tima za pregovore, a nije izglasan ni predlog opozicije da se donese rezolucija kojom bi se Tačiju zabranilo da pregovara o „prekrajanju granica“. Tači se juče pojavio na konferenciji ambasadora u Prištini i ponovio poruku da je „Kosovo spremno da koriguje graničnu liniju“. On je napomenuo da „neće dozvoliti otvaranje pitanja podele Kosova tokom susreta u Briselu“, ali je istakao da je „Kosovo spremno da u okviru definisanja granice između Kosova i Srbije, koriguje graničnu liniju“.

– Sada je trenutak da otvorimo temu pripajanja Preševske doline Kosovu. Na kraju ovog procesa Kosovo vidimo kao državu koju je Srbija priznala, kao državu članicu Ujedinjenih nacija i sa jasnom perspektivom učlanjenja u NATO, EU, rekao je Tači, preneo je Radio KiM na svom portalu.

Mada je kosovski predsednik na ambasadorskom skupu nasmešen pozirao u društvu premijera Kosova Ramuša Haradinaja i šefa kosovske diplomatije Bedžeta Pacolija, Haradinaj nije promenio stav da je neprihvatljiva „korekcija granica“ za koju se zalaže Tači. „Predsednik Kosova predstavlja zemlju, teritorije i granice nisu u nadležnosti predsednika. To je deo suvereniteta i integriteta Kosova i to je ustavna kategorija. Kod nas se Ustav poštuje“, rekao je Haradinaj za TV Prva.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče za TV Prva da u „Prištini trenutno vlada politička agonija i to samo pokazuje da je Priština najveća prepreka u rešavanju situacije“. Dačić je istakao da „ne zna“ šta može da očekuje od novog susreta u Briselu. Podsetimo, on je ove sedmice izjavio da postoji mogućnost da konačno rešenje kosovskog pitanja bude potraženo na međunarodnoj konferenciji, takozvanom „Dejtonu dva“, što je u skladu i sa ranijim saznanjima Danasa.

Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik prištinskog lista Koha ditore, izjavio je za Danas da nema nikakva očekivanja od današnje runde pregovora.

– Ništa ne očekujem! Izgleda da je protivljenje javnosti i nekih zapadnih zemalja dovelo do toga da se Vučić, Tači i Mogerini „udalje“ od ideje o menjanju granica. Ako, se, ipak, i dalje zalažu za takvu ideju, i otvore navedeno pitanje prilikom susreta, onda će to biti dodavanje benzina u vatru koju su sami zapalili, ocenio je Bajrami.

Danijel Server, američki univerzitetski profesor i stručnjak za Balkan, kaže za Danas da „jedino učesnici znaju o čemu će razgovarati“.

– Nemam nikakvu ideju. Morate da pitate učesnike, ali sumnjam da će biti na ovoj rundi postignut ikakav dogovor. Ipak, mislim da će oni, svakako, diskutovati, o razmeni teritorije ili stanovništva, naveo je Server.

Igor Novaković, član Saveta za inkluzivno upravljanje, kratko je za Danas prokomentarisao: „Od pregovora ne očekujem puno, što je i potvrđeno najavama učesnika“.

S druge strane, ima i onih koji tvrde da se „situacija može preokrenuti“. „Nije slučajno što je posrednica u pregovorima Beograda i Prištine i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pre nekoliko dana na pres konferenciju u Beču kazala da očekuje da budu postignuti rezultati u narednih nekoliko meseci“, napominju izvori Danasa, koji podsećaju i na tvrdnju evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana da je moguć dogovor Beograda i Prištine do leta naredne godine.

Podrška Mekalistera i Šoltesa

Poslanici Evropskog parlamenta i izvestioci za Srbiju i Kosovo, Dejvid Mekalister i Igor Šoltes, pružili su punu podršku Vučiću i Tačiju za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji u okviru međunarodnog prava. Mekalister i Šoltes razgovarali su sa Federikom Mogerini i ocenili da je dijalog Vučića i Tačija od izuzetne važnosti za Kosovo, Srbiju i ceo Zapadni Balkan. „Želimo da podržimo te napore, kao i učinak Federike Mogerini u proteklih nekoliko godina u pokušajima da se postigne dogovor koji je održiv, dugoročan i u skladu sa međunarodnim pravom i u korist celog regiona“, navodi se u zajedničkoj izjavi Mekalistera i Šoltesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari