Skupština bez Jugovića, Šormaza, Langure i Kebare: Šta će biti sa bivšim poslanicima naprednjaka? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

U novom sazivu Narodne Skupštine, koja je konstituisana juče a danas počinje sa radom, neće sedeti neki od dosada najaktivnijh poslanika iz redova naprednjaka kao što su Aleksandar Martinović, Bratislav Jugović, Dragan Šormaz, Luka Kebara, Janko Langura i drugi.

U prvom danu rada narodnog parlamenta, već se spekuliše o povlačenju Aleksandra Martinovića, i u prethodnom sazivu šefa poslaničkog kluba naprednjaka. Dok je njegov zamenik iz prošlog saziva Vladimir Orlić izabran za kandidata SNS za predsednika Narodne Skupštine, Martinović je u ovom sastavu Skupštine ostao bez značajnije poslaničke uloge.

Ipak, odmah su stigli nagoveštaji da bi Martinović zapravo mogao da napreduje iz zakonodavne u izvršnu vlast, kako su krenuli da spekulišu mediji.

Na mesto šefa skupštinskih naprednjaka biće postavljen Milenko Jovanov, a Martinović bi mogao da se preseli na važniju funkciju.

Kako je pisao portal Nova.rs, na sednici Predsedništva SNS, na kojoj je doneta odluka o „unapređenju“ Orlića, doneta je i odluka da Aleksandar Martinović prelazu u izvršnu vlast.

Nakon održane sednice Predsedništva SNS, predsednik Izvršnog odbora te stranke Darko Glišić rekao je „da bi novi saziv Vlade Srbije trebalo da dobije novu energiju kroz neke nove ljude, koji će tek dobiti priliku da rade i pokažu šta znaju“.

Glišić je time dao i naznake da je za Martinovića već spremno mesto.

Sa druge strane, slično unapređenje ne može se očekivati za poslanike kao što su Bratislav Jugović, ili Dragan Šormaz, koji su do sada u SNS igrali ulogu „opozicije“, odnosno često iznosili stavove, pa i kritike, drugačije od većinskog mišljenja stranke.

Dok je Jugović bio glas kritike za mnoge poteze naprednjaka, u čije redove je došao nakon „raskola“ sa socijalistima Aleksandra Vulina, Šormaz se posmatrao kao „prozapadna“ i „proNATO“ struja u SNS.

Jugović sada najavljuje da će nastaviti da vodi političku borbu, i da bez obzira na predstanak poslaničkog mandata, neće izaći iz politike „dok ima srce u grudima“, kako on ističe za Danas. Nada se i da će u budućnosti možda imati svoju kolumnu „i u svojim tekstovima ću proizvoditi vetrove na političkoj sceni“, kako on uverava.

„U političkoj borbi bih učestvovao i iz zatvorske ćelije kao politički zarobljenik. To je, na žalost, najpopularniji vid političke borbe na ovim prostorim“, decidan je političar iz Čačka.

Dragan Šormaz sa druge strane bio je nedostupan za medije te se o njegovim političkim planovima još uvek ništa ne zna.

Osim iskusnijih naprednjaka, u redovima narodnih poslanika u ovom sazivu neće biti ni „mladih nada“ iz Akademije mladih lidera SNS – Luke Kebare i Janka Langure.

Ovo je pomalo i neobično s ozbirom da su oni posmatrani kao nove uzdanice naprednjaka koji su svojim neobičnim govorima za skupštinskim klupama privukli pažnju javnosti i naklonost stranačkih šefova.

Izgleda da su njihove uloge u parlamentu ipak bile „epizodne“, te će u narednom sazivu Parlament ostati bez ovih mladih pojačanja.

Ipak, oni nastavljaju sa svojim radom promociji SNS i putem društvenih mreža dele i pozdravljaju sve poteze stranke, a posebno njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Luka Kebara u svom predstavljanju na drštvenij mreži Tviter još uvek drži funkciju narodnoj poslanika sa prethodne izborne liste SNS – „Aleksandar Vučić – Za našu decu“.

Osim toga, Kebara je i član Predsedništva SNS, kao i opštinskog odbora Čukarica, pa se očekuje da će on nastaviti sa delovanjem, pitanje je samo da li će mu se ukazati neka nova funkcija u vlasti.

Janko Langura takođe na društvenim mrežama nastavlja da podržava i ističe poteze SNS, ali da se obračunava sa neistomišljenicima, novinarima i diskredituje svako kritičko mišljenje. Tako je jedavno pokušao da isprovocira kritikom i novinara i urednika Newsmax adria Slobodana Georgieva, a česti su i njegovi osvrti, pa i uvrede na račun opozicije.

Langura je široj javnosti privukao pažnju kada se začuo glas sličan njegovom tokom uživo javljanja publike u „Utisku nedelje“. Mladi naprednjak tada je nedovoljvo podsetio na „Nebojšu iz Beograda“, a kako je Nebojša iz Beograda kasnije postao ministar i jedan od najmoćnijih naprednjaka, možda se i Languri smeši politički uspon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari