SNS nakon konstitutivne sednice: Milenko Jovanov novi šef poslaničke grupe 1Foto: FoNet Bozidar Petrovic

Aleksandar Martinović biće poslanik dok ne bude, možda, izabran na neko drugo mesto, a njegovo mesto na čelu poslaničke grupe SNS zauzeće Milenko Jovanov, saopštio je on danas nakon polaganja zakletve.

Zamenica Milenka Jovanova na mestu šefa poslaničke grupe biće novinarka Marina Raguš, naveo je on.

Kako je istakao, svi poslanici koji dolaze iz Srpske napredne stranke podržaće svog kandidata za predsednika skupštine Vladimira Orlića, kao i Sandru Božić, kandidatkinju za potpredsednicu skupštine.

Jovanov je mišljenja da novi saziv skupštine nije počeo u duhu demokratije, aludirajući time na govor koji je predsedavajući Vladeta Janković održao početkom sednice.

“Ovaj saziv Skupštine Srbije nije počeo u duhu demokratije, bez obzira što su konstitutivnoj sednici prethodile dugotrajne konsultacije i što smo opoziciji izašli u susret i isunili sve njhove zateve. Ponudili smo im nešto što nisu mogli ni da sanjanju, a kao odgovor smo dobili smo zloupobu koja nije zabeležena u istoriji parlamentarizma”, naveo je Milenko Jovanov.

Jovanov je naveo i da je Janković održao politički govor, da je predsedavao sednicom parlamenta, samo zahvaljujući krštenici, a ne zaslugama .

“Janković je zloupotrebio mesto na koje se našao i održao politički govor. To nije korektno. Drago mi je što je dobio ovacije svojih poslanika, ali ova skupština je mesto gde se poštuje poslovnik, zakon i Ustav. Demokratija podrazumeva poštovanje procedura, a ovo je nepoštovanje ovog visokog zakonodavnog doma”, rekao je Jovanov.

Vladeta Janković, kao najstariji poslanik predsedavao je konstitutivnom sednicom parlamenta i na početku je čestitao izabranim poslanicima i poželeo im uspešan rad.

„Dobijeno poverenje građana ćemo opravdati samo ako srce bude kucalo ovde pod kupolom Skupštine Srbije, a ne sa druge strane parka“, poručio je danas najstariji poslanik u Skupštini Srbije

Vladeta Janković, izabran na listi Ujedinjeni za pobedu Srbije i istakao da Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja.

Na početku sednice Janković je poručio da bi u bilo kojoj državi u svetu, posle 10 godina neravnopravnih i nepoštenih izbora, bio doveden u pitanje legitimitet zakonodavnog tela, a pod sumnjom sve odluke donete u njenu i validnost institucija koje proizlaze iz rada parlamenta.

“Bilo koja zemlja, koja bi dospela u takav oblik jednopartijskog sistema, jedne stranke sa neprikosnovenim liderom, tako bi namerno držala u neznanju veliki deo društva i uskraćivala im slobode, rekao je on i poručio da ne govori o demokratiji, već istini, slobodi i poštenju. Ne govorim o demokratiji, ličnom opredeljenju, već obavezi svakoga na lično dostojanstvo, naveo je Janković.

Poručio je da će poslanici dobijeno poverenje građana opravdati ako srce bude kucalo ovde pod skupštinskom kupolom, a ne sa druge strane parka, poručio je on, aludirajući na sedište Generanog sekretarijata predsednika Republike.

“Kada Skupština nije ustrojena na valjan način, u procesu koji ne postupa po volji naroda, već neposredno pod diktatom vođe, smatra Janković, pravosuđe je pristrasno i pasivno, a građani nezaštićeni i bespomoćni. Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja. Dokle svaki građanin Srbije ne bude mogao na dnevniku RTS da vidi volju i činjenjenje vlasti, ali i onih koji nisu na vlasti, objasnio je Janković i dodao poštenih izbora ne može biti dok je pritisaka, ucena, nasilja, dok se nacionalni medijski prostor ne učini dostupan svima, dok RIK čeka da umesto njih odluče vladajući političari i dok je jedan čovek iznad Ustava i dok sud prećutno povlađuje.

Njegov govor deo opozicije propratio je aplauzima, dok su poslanici vlasti udarali u klupe. Milica Đurđević Stamenkovski ocenila je da takvom govoru Vladete Jankovića nije bilo mesto ni vreme, kao što nije odraz demokratije lupanje naprednjaka u klupe.

Da podsetimo, Srpska napredna stranka je nakon sednice stranke koja je održana u subotu najavila kandidaturu Vladimira Orlića za predsednika skupštine.

Ranije danas održana je konstitutivna sednica parlamenta, gde su poslanici položili zakletvu i zvanično započeli svoj mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari