"Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja": Vladeta Janković govorom započeo konstitutivnu sednicu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Najstariji narodni poslanik u novom sazivu Skupštine Srbije Vladeta Janković, koji ujedno i predsedava konstitutivnom sednicom do izbora predsednika parlamenta, pre nego što je proglasio pauzu obratio se narodnim poslanicima i izjavio da bi se u bilo kojoj zemlji gde deset godina nema poštenih izbora u pitanje doveo legitimitet ne samo samo zakonodavne, već i ostalih grana vlasti.

„Mi smo dospeli u oblik jednopartijskog sistema u kojoj jedna politička stranka sa svojim neprikosnovenim liderom koji velike delove društva svesno i namerno drži u neznanju i uskraćuje im slobodu“, rekao je Janković.

On je naveo da će Skupština dobijeno poverenje opravdati, samo ako „srce ove države bude stvarno kucalo ovde pod skupštinskom kupolom, a ne s druge strane parka“.

„Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja. Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god svaki i najudaljeniji građanin Srbije ne bude mogao da na Dnevniku RTS-a svaki dan vidi šta govori i čini vlast, ali i oni koji nisu na vlasti. Poštenih izbora nema i ne može biti dokle god ima pritisaka, potkupljivanja i nasilja, dokle god se nacionalni medijski prostor ne učini dostupnim svima, dokle god izborne komisije budu čekale da umesto njih odluče vladajući političari, dokle god volja i hir jednog čoveka budu iznad Ustava Srbije“, rekao je Janković.

Janković je tokom govora više puta prekidan gromoglasnim aplauzom dela opozicionih poslanika, a tokom prenosa su se čula i negodovanja i dobacivanja, pretpostavljamo poslanika vladajuće većine, piše Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari