SKUPŠTINA DAN DRUGI Vučićevi hvalospevi o samom sebi pred polupraznim opozicionim klupama zavšeni nakon dva dana 1Printskrin RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji uz odboravanje vladajuće većine i uz pomoć predsednika parlamenta, usmerava raspravu u Narodnoj skupštini, pokazao je fotografiju na kojoj je Aljbin Kurti, i govorio o svom prisluškivanom razgovoru kada je ubijen Zoran Đinđić. Rasprava sve više nalikuje Vučićevim uobičajenim obraćanjima javnosti, ponudio je i rast penzija.

22.00

Poslanici Skupštine Srbije su nakon dvodnevne sednice o Kosovu izglasali Izveštaj Kancelarije za KiM. Od 187 prisutnih, 154 je glasalo za usvajanje Izveštaja, a 23 poslanika je bilo protiv, dok devet nije glasalo za usvajanje.

21.50 Vučić: Nisam izašao 10 sati iz sale

Vučić se u završnom obraćanju u Skupštini Srbije zahvalio svima koji su učestvovali te rekao da je jutros imao sastanke i sa Gašićem i sa Vulinom, pa da zatim 10 sati nije izašao iz sale.

MIslio je, kaže, da je poslanička obaveza da se sedi ceo u Skupštini, te naveo da je samo nekoliko poslanika to učinilo.

Dodao je da je besmislica da se preporučio Zapadu koji ih je doveo na vlast da bi predali Kosovo, pa s tim u vezi poručio da ih je na vlast doveo narod, a ne Zapad.

Konačne reči Vučića propraćene su gromoglasnim aplauzom.

 

21.20 Grbović Vučiću poručio da se ne poredi sa Obeliksom

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović rekao je da je Evropa de facto u ratu, te da Srbija plaća cenu jer nije uvela sankcije, pa upitao za čiji račun Srbija to plaća.

„Ako je to samo zbog toga da bi ste se upoređivali sa Obeliksom a Srbiju sa malim galskim selom koje svima prkosi, to je preniska cena“, naveo je Grbović.

Predsednik PSG govorio je i o trgovini organa Srba ubijenih na Kosovu, ali i o hladnjačama sa albanskim žrtvama u Srbiji, te poručio da bi neprihvatanje predloga bilo samo zarad konfora koje bi buduće političke generacije imale.

Naveo je i da u današnjem svetu se moraju naći moćni međunarodni partneri, koji utiču na prilike na Balkanu, rekavši da misli na SAD i EU.

20.50 Da li je Vučić dao Hilari Klinton dva miliona dolara?

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je u svom obraćanju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao Hilari Klinton za predsedničku kampanju dva miliona dolara, na šta joj je Vučić rekao da je to laž i zatražio dokaze za tu tvrdnju.

„Nek se zove Hilari ili Bila Klintona. Ali kao svedoka dovešće Milovana Brkića i još nekog lažova. Tako kako sam dao dva miliona dolara Hilari Klinton tako sam i izdajnik i peder i zlikovac, sve sam takav jer me tom lažnom retorikom ne mogu preći“, rekao je Vučić i naveo da ima radne navike jer je u Skupštini za ceo dan više nego cela poslanička grupa Zavetnika. Đurđević Stamenkovski je rekao i da nije u SNS jer zna, kako je rekao, koliko je pokrala.

20.25 Boško Obradović tvrdi da je Dragan Đilas novi koalicioni partner Vučića

Boško Obradović, predsednik Dveri, rekao je da prihvata Vučićev predlog da u ponedeljak dođe u Predsedništvo i pogleda evropski predlog za Kosovo „ako Vučić pri tome i dalje stoji“, te pročitao stav SPC u vezi Kosova i Metohije u kome se ističe da rukovodstvo Srbije na čelu s Vučićem neće i ne može pristati ni na kakva uslovljavanja koja imaju za cilj nezavisnost Kosova.

On je rekao da u zamrznutom konfliktu Kosovo i dalje nije nezavisno i pitao šta Vučić želi ako ne želi ovakvu situaciju. Na njegove reči da građani nemaju poverenja u Vučićevu politiku reagovali uzvicima poslanici vladajuće većine.

Pitao je predsednika kako svog koaliconog partnera Vuka Draškovića ili novog, kako je rekao, koalicionog partnera Dragana Đilasa naziva gospodom a njih bliske SPC „antidržavnom koalicijom“.

20.20 Biljana Đorđević (NDB): Da li će doći do masovnog iseljavanja Srba

Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd navela ja kako vlast nije iznela plan nego set vrednosti, ali da taktika nikom nije jasna. Ona je rekal da su Srbi s razlogom van kosovskih institucija, sa zahtevom o formiranju ZSO, ali je upitala kako će Vučić da učini da Srbi budu bezbedni kad ne može da spreči da Kosovske bezbednosne snage budu tamo gde su Srbi većina.

Upitala je šta je u statutu ZSO plan za zdravstvo i prosvetu, i hoće li oni, kao stubovi opstanka srpskog naroda na Kosovu, opstati nakon formiranja ZSO, ili će biti integrisani u kosovski sistem.

Navela je da ZSO mora da ove usluge obezbedi na bolji način nego što je to sada ili će doći do masovnog iseljavanja Srba.

19.03 Konflikt Kamberija i Vučića

Na reči narodnog poslanika iz redova albanske manjine Šaipa Kamberi da će „diskriminatorski odnos Srbije prema Albancima u Preševskoj dolini“ biti i dalje kamen spoticanja u pregovorima Beograda i Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je to trik, te naveo kako tamo gde vlada „Kamberijev mentor“ Aljbin Kurti se puca na srpsku decu, dok se to u Preševskoj dolini ne dešava.

17.40 Tatjana Manojlović (DS) pozvala Vučića da da ostavku

Tatjana Manojlović citirala je Njegoša „Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruga žive dovjeka“ i pozvala Vučića na ostavku.

„Ja ću još kraće, hvala vam što ste od Gadafija i šahta za moju porodicu došli do ostavke. A i što ste mi bukvicu oko Kosova održali, hvala Vam na tome“, odgovorio je predsednik Srbije.

17.31 „ZSO ne može biti Srbima s KiM zamena za Srbiju“

Slaviša Ristić, predsednik Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ naveo je da ZSO ne može biti Srbima s KiM zamena za Srbiju, jer će s formiranjem ZSO i, kako je rekao, prosveta i zdravstvo biti integrisani u kosovski sistem.

Takođe, kritikovao je i sporazum o registarskim tablicama postignut nakon recipročne odluke Prištine u pogledu KM tablica.

Vučić mu je odgovorio da zna ko ga je savetao da kaže to za ZSO, ali da to nije istina jer se ne govori o vlasništvu nego o nadzoru u ove dve oblasti.

Prokomentarisao je i da Ristić ima stav različit od ostalih kolega iz „Ujedinjenih“. Poslanik mu je u replici naveo kako u ovoj poslaničkoj grupi vlada pluralizam, a ne jednoumlje, te izneo predlog za rešavanje problema tablica jer on sada sa KM tablicama „ne može kući“. mogao prošlog leta na Severu Kosova mogao da iskoristi situaciju da „kao švajcarski sir probuši granicu“, na šta mu je predsednik Srbije odgovorio da Albanci prelepljuju RKS tablice kad preko administrativnih prelaza ulaze u centralnu Srbiju.

Nakon Ristićevog obraćanja predsednik iz klupe Vučić je demontrativno isključio mikrofon rekavši: „Sve sam Vas razumeo, ja sam za sve kriv“.

17.28 Milovan Drecun: Vučić nije potpisao francusko-nemački predlog

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da francusko-nemački predlog nije konačni sporazum, nego platforma za razgovor, te da naveo da su tvrdnje da je Vučić potpisao nešto zlonamerne. Citirajući Dereka Šolea rekao je da ovo nije „sporazum uzmi ili ostavi“, te odbacio navode da je to ultimatum.

Drecun je naveo i da se rešenje može naći samo ako se Srbija ne pritiska da prizna Kosovo i da ono dobije stolicu u UN.

17.00 Vraćanje na kosovsku temu – fotografija dečaka

Vučić je tokom popodneva vratio malo raspravu na temu Kosova tako što se osvrnuo na uslove Aljbina Kurtija za formiranje ZSO, ali je tom prilikom saopštio i da je jedan srpski dečak na Kosovu ubuden nožem u leđa.

„Sramota je šta rade. To vam pokazuje da hoće sukob“, rekao je predsednik Srbije pokazujući fotografiju dečaka.

Poslanik Zeleno-levog kluba Đorđe Pavićević je rekao da se Vučić skoro 30 godina institucionalno bavi politikom zbog čega ne mora da prebacuje opoziciji „ko je šta radio u životu“.

Pavićević je izračunao i da je tokom jučerašnje sednice Vučić govorio skoro pet sati, predsednik Skupštine Vladimir Orlić sat i 45 minuta, a „oni koji su hvalili predsednika“ 108 minuta.

Vučić je odgovorio da Pavićević sve vreme svog izlaganja nije ni pomenuo Kosovo i Metohiju.

 

15.45 Rasprava kao redovno obraćanje: Spremili smo vodiče za penzionere

Tokom rasprave sazvane zbog Kosova Vučić se posvetio i ekonomskim temama. Naveo je da jedva čeka da naš javni dug bude kao onaj što ima Nemačka, a to će biti za hiljadu godina.

„Ne računa se dug u apsolutnim nego u relativnoim brojevima. Srbija, ako nešto ima što dobro stoji, to su javne finansije. Čitavih jedanaest godina mi nemamo problem sa kursom. Penzije će morati da rastu. Spremili smo vodič za penzionere. To će dobiti verovatno svaki penzioner u Srbiji, mnogo toga korisnog mogu da dobiju“, naveo je predsednik Srbije i pokazo grafikone kojim je to potkrepio.

SKUPŠTINA DAN DRUGI Vučićevi hvalospevi o samom sebi pred polupraznim opozicionim klupama zavšeni nakon dva dana 2
Printskrin RTS

Pokazivao je i druge grafikone i druge važne ekonomske pokazatelje, poput stope nezaposlenosti, neto zarade, prosečne zarade, zaposlenosti mladih slično, koje najbolje pokazuju enomsku stabilnost Srbije.

Povremeno predsednik Skupštine Orlić prebrojava ko od šefova opozicionih klubova nije u sali. Poslanici Narodne stranke odlučili su da ne prisustvuju sednici.

A poslanici Zavetnika, Dveri, Novog DSS i POKS-a nisu do popodne ponovili akcije isticanja transparenata od juče.

Umesto toga, posle govora ratnog veterana Ivana Antića, izabranog na Vučićevoj listi Zajedno možemo sve, predsednik Srbije je ustao i aplaudirao, a to su učinili i gosti na galeriji, među njima i Milan Radoičić iz Srpske liste.

14.10 Predsednik Srbije pokazuje slike

Odgovarajući poslaniku DS Srđanu Milivojeviću Aleksandar Vučić je pokazao fotografiju Aljbina Kurtija sa grčkim zvaničnikom Nikolasom Dendijasom, i potom istu takvu gde je umesto Dendijasa on, tvrdeći da se Milivojević služi takvim fotomontažama.

Pokazao je i izveštaje medija na albanskom sa fotografijom Milivojevića, navodeći kako oni prenose da srpski poslanik tvrdi da se predsednik Srbije radovao ubistvu premijera i predsednika DS Zorana Đinđića.

Naveo je da je „demokratska vlast“ na njegovu sreću prisluškivala razgovore koje je vodio u svojstvu opozicije sa tadašnjim predsednikom svoje tadašnje SRS Vojislavu Šešelju, te da je u tom razgovoru Šešelju na pitanje, da li se raduju ljudi zbog Đinđićevog ubistva, dva puta ponovio „nije normalno da se raduju zbog toga“.

SKUPŠTINA DAN DRUGI Vučićevi hvalospevi o samom sebi pred polupraznim opozicionim klupama zavšeni nakon dva dana 3
Printskrin RTS

 

13.2o Rasprava o jučerašnjim incidentima

Preovlađujuća tema rasprave Vučića i poslanika opozicije su jučerašnji incidenti, kada su poslanici desnice razvili transparente o izdaji, ultimatumu i kapitulaciji, i odbili da sednu, a ne povod sednice Narodne skupštine – Kosovo i francuski-nemački plan.

Predsednik Srbije se u odgovorima opoziciji više puta osvrtao na te događaje, a ponovo je vratio priču i na najavu i spekulacije o mitingu SNS ispred Skupštine, kao i na okupljanje malobrojnih demonstranata koje se umesto toga dogodilo i koje su predvodili bivši radikal Nemanja Šarović i raščinjeni monah Antonije.

SKUPŠTINA DAN DRUGI Vučićevi hvalospevi o samom sebi pred polupraznim opozicionim klupama zavšeni nakon dva dana 4
Printskrin RTS

„Mene ne mora niko da brani. Ja sam sedeo ovde juče kad su ovi nasilnici hteli da me napadnu, nisam se pomerio. Nisam ustao, nisam ni obezbeđenje pozivao, niti bilo šta slično. Sedeo sam i gledao kukavice i razmišljao dokle smeju da viče: ‘Drži te me’. Mene to ne zanima. Mitinzi? Zbog čega mitinzi? Kad bude bilo potrebe za mitinge, kad bude bila neka izborna kampanja, ako me pozovu da učestvujem na nekom mitingu, tad ćemo to da organizujemo“, poručio je Vučić.

11.50 Vučić sugerisao Orliću da opozicija nema osnova za repliku

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, u raspravi o Kosovu, održao je kratki govor poslanicima Narodne skupštine, rekašvi da neće odgovarati svakom od njih pojedinačno, nego zbirno, na po nekoliko njihovih izlaganja. Napomenuo je da nije ničim ucenjen, a da je juče izbrojio 24 laži izrečenih u parlamentu, dodajući da je zato njegova politika nepobediva.

Žika Gojković, samostalni poslanik, založio se da se nastavi dijalog sa Prištinom, jer u suprotnosti ćemo imati krah države i sukobe.

Robert Kozma, poslanik Zeleno-levog kluba NDB rekao je“deset godina pregovarate i za vas uvek ispregovarate opstanak na vlasti, a za građane na KiM sve veću neizvesnost i podozrenje, jer je SNS zavela strahovladu na Severu Kosova“.

Iz vladajuće većine dobacivali su mu da ne zna ni gde je Kosovo.

Vučić je odgovarao da bi, da ne pregovara, do sada Srbija piznala Kosovo. Naveo je i da je u toku jučerašnjeg dana morao da demantuje 24 laži.

„Da biste nekoga ucenili morate umato nešto čime bi ga ucenili“, rekao je Vučić, dodajući da nema nikakvo bogatstvo u inostranstvu.

Naveo je da je bio ponosan na sankcije koje su mu 90tih uveli, jer je bio srećan što je bio protiv onih koji su izvršili agresiju na naši zemlju.

„Niko mi ničim nije pretio, da znaju građani Srbije“, istakao je.

„Nikada nisam pregovarao ni sa kim radi opstanka na vlasti . Toliko sam vas puta ubedljivo pobeđivao na izborima da mi dojadilo… A vi ste toliko opsednuti vlašću, ali morate da nađete politiku, jer vaše rešenje za Kosovo je, čini mi se, da ode SNS i da će tako nestati strahovlada na severu Kosova“, rekao je Vučić.

On je sugerisao predsedniku parlamenta Vladimiru Orliću da poslanika Kozmu nije spomenuo imenom i da zato on nema osnova za repliku. Orlić je poslušao predsednika.

11.00 Drugi skupštinski dan počeo

Poslanici vladajuće većine Narodne skupštine velikim aplauzom dočekali su Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, dok je u ime Vlade prisutan i dalje samo Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Narodna skupština danas nastavlja raspravu o Kosovu, a prvi dan obeležen je incidentima, kada su poslanici desne opozicije istakli transparente, među kojima najveći „Ne ultimatumu – Ne kapitulaciji“, odnosno francusko-nemačkom planu za KiM, nakon čega su okružili na kratko predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predstavnici vladajuće većine i Vučić ocenili su da su poslanici Dveri, Novog DSS-a, POKS-a i Zavetnika pokušali da „linčuju“ predsednika.

U koškanju su prvog dana učestvovali i poslanici Narodne stranke, koji su napustili sednicu tri sata pre kraja jučerašnje sednice, koja je trajala do 21 sat uveče.

Ovo je drugi dan zasedanja, zvanično sa tačkom rasprave o Izveštaju o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, od septembra do 15. januara.

Iako je izveštaj poslanicima formalno podnela Vlada Srbije, niko iz kabineta premijerke Ane Brnabić ni juče nije prisustvovao sednici, pa ni ona sama.

Umesto predstavnika Vlade poslanicima se obratio predsednik Srbije, a sam njegov govor obilovao je opštim mestima, bez novih detalja o francusko -nemačkom sporazumu o kome je rekao da nema odobrenje međunarodnih pregovarača da iznosi detalje .

Sednicu je najviše obeležio pomenuti incident koji su izazvali poslanici desnice, nezadovoljni kršenjem Poslovnika.

Glavni krivac za sliku koja je iz parlamenta poslata u svet, po mišljenju leve i desne opozicije, je zapravo predsednik parlamenta Vladimir Orlić, koji opoziciji nije dozvolio javljanje po Poslovniku i repliku predsedniku Srbije.

Kada je nastalo koškanje između naprednjaka i desnice, predsednik parlamenta je opet, mimo parlamentarne prakse odlučio da ne da pauzu dok se strasti ne smire.

Opozicija tvrdi da mu je sam predsednik države savetovao da ne daje pauzu, da li da pokaže svoju hrabrost, koju redovno ističe u obraćanjima, ili da se javnost vidi kakvu opoziciju ima.

Tek Orlić je dozvolio haos, a predsednik države je potom do kraja jučerašnjeg zasedanja ponavljao kako je „huligantsko ponašanje“ opozicije nanelo ogromnu štetu državi i kako se studenti u Prištini spremaju na protest protiv formiranja Zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari