Usvojen budžet za 2019. 1(arhiva) Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Skupština Srbije usvojila je danas budžet za iduću godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi u iznosu od 1.246,2 milijardi dinara, rashodi 1.269,1 milijardu dinara, a planirani deficit je 22, 9 milijardi dinara, što je 0,4 odsto očekivanog BDP.

Za predlog budžeta glasao je 141 narodni poslanik.

Ministar finansija Siniša Mali je, obrazlažući budžet, rekao da je „potpuno uravnotežen“, da ga karakteriše socijalni aspekt vezan za povećanje životnog standarda, koji prati povećanje plata i penzija.

Mali je naveo da su budžetom predviđena rekordna izdvajanja za kapitalne investicije 220 milijardi dinara, što je za 30 odsto više nego 2018. što bi trebalo da podstakne rast BDP.

On je naveo da je projektovan realan rast BDP od 3,5 odsto i prosečna inflacija od 2,3 odsto.

Mali je istakao da treću godinu zaredom budžet Srbije završava sa suficitom i da se, prema dosadašnjim kretanjima, procenjuje da će 2018. godina biti završena sa suficitom od 28 milijardi dinara.

„Fiskalnom konsolidacijom je obezbeđeno da se i dalje smanjuje udeo javnog duga u BDP, sa sadašnjih 56,6 odsto na ispod 50 odsto u narednoj godini“, rekao je Mali.

On je najavio da će povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara biti od sedam do 12 odsto, a da će izdavajanja za penzije iz budžeta i fonda PIO biti veća za 35 milijardi dinara.

Poresko opterećenje zarada na teret poslodavca smanjuje se sa 63 na 62 odsto, zbog čega će prihodi budžeta biti manji za 12 milijardi dinara.

Inače, u skupštini Srbije danas je počelo glasanje o 62 tačke dnevnog reda, a u radu skupštine i dalje ne učestvuju opozicioni poslanici koji su sinoć napsutili salu jer im u plenumu nije bilo omogućeno da govore o budžetu.

Skupština Srbije danas će glasati o ukupno 2.007 podnetih amandmana.

Skupština Srbije će danas glasati o povećanju takse za pretplatu RTS i RTV sa 150 na 220 dinara i nastavku zabrane zapošljavanja u javnom sektoru i u narednoj godini.

Očekuje se i usvajanje zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, o osnivanju Fonda za nauku, te usvajanje izmena i dopuna Zakona o patentima.

Poslanici će glasati i o predlozima zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, kao i o više međudržavnih sporazuma i izboru predsednika sudova i zamenika javnog tužioca.

Posalnici opozicije u četvrtak uveče su napustili sednicu, nezadovojni što je razmatranje svih tačaka dnevnog reda bilo objedinjeno, a vreme za polemiku u pojedinostima je trošeno samo na prvu tačku.

Opozicioni poslanici, počev od sinoć kad su izašli iz sale, konferencije za novinare drže u skupštinskom holu, ukazujući da im u plenumu nije bilo omogućeno da govore o budžetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari