Skupština grada Subotice usvojila programe poslovanja javnih preduzeća 1Foto: J. Patarčić/Danas

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojeni su programi poslovanja 14 javnih i javno komunalnih preduzeća, kao i dva društva sa ograničenom odgovornošću čiji je osnivač Grad Subotica, a čija ukupna vrednost je procenjena na oko osam milijardi dinara.

Zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern je rekao da je veliki posao urađen time što su sredinom januara usvojeni svi programi poslovanja javnih i javno komunalnih preduzeća, kao i društava sa ograničenom odgovornošću, čiji je zbir gotovo istovetan nivou gradskog budžeta.

On je naglasio i da nisu sva preduzeća u istom položaju, jer ima i onih koja funkcionišu na osnovu davanja iz gradske kase.

“Oni su se u popunosti morali pridržavati onih nivoa sredstava koji su identični u budžetu za ovu godinu, kao i za 2022. godinu. Nije bilo mogućnosti povećanja subvecija tim preduzećima, oni moraju dodatne izvore naći i to su ugradili u svoje programe da bi mogli određena povećanja troškova pokriti”, objasnio je Kern.

Dodao je i da se očekuje podrška od drugih nivoa vlasti, pogotovo kada je reč o investicijama za putnu, kanalizacionu, vodovodnu i drugu infrastukturu jer, kako je rekao, sama preduzeća ne mogu da obezbede sredstva za ove investicije.

“Konkurisaćemo ne samo u Srbiji, nego sad počinje i IPA program vrlo uskoro, pa ćemo i za ta sredstva konkurisati i time ćemo nadograditi nedostatak budžetskih sredstava za investicije”, poručio je Kern.

S druge strane, šef odborničke grupe Pokreta građanske Subotice Miroslav Milojević smatra da je ovde ključna reč “smanjenje” jer, kako je objasnio, evidentno je da postoji ozbiljno smanjenje finansijske snage javnih i javno komunalnih preduzeća “s time da im se sve ograničava na nivou od prošle godine, čak i manje od toga”.

“Uz ovu inflaciju koju imamo, od 15,2 odsto, to znači da je ekonomska snaga naših javnih preduzeća i sva poskupljenja koja su usledila, ne samo inflacija, znači da je ekonomska snaga javnih preduzeća daleko manja nego što je bila prošle godine, a samim time, to će se odraziti i na kvalitet rada tih javnih i javno komunalnih preduzeća i odraziće se i na završavanje investicija”, kazao je Milojević, dodajući da je maksimalno povećanje plata u tim preduzećima na nivou od 12,5 odsto, što je ispod nivoa inflacije.

“To znači da su ti prihodi već značajno obezvređeni, ne samo sa stanovišta inflacije, nego i sa stanovišta robe koja značajno poskupljuje, a koju građani troše svakodnevno, a to su meso, mlečni proizvodi, a sad se najavljuje i povećanje električne energije. Znači da nam sledi jedna stvarno teška godina”, zaključuje Milojević.

On je izrazio nadu da će se dve investicije koje su u toku, izgradnja akva parka na Paliću i zgrade Narodnog pozorišta Subotica, biti završene kao što je vlast i obećala, odnosno da će akva park proraditi početkom godine, a da će se predstave u pozorištu gledati sredinom godine.

Grad će pokušati da obezbedi nesmetan saobraćaj kroz gradilište brze pruge

Na pitanje novinara kada će biti zatvoren deo saobraćajnice Maksima Gorkog zbog izgradnje brze pruge, zamenik gradonačelnika je odgovorio da je to pitanje dobro, ali da nije na dobru adresu upućeno, jer Grad Subotica nije investitor ovog projekta.

“Mi imamo samo jedan interes kao Grad, da u potpunosti probamo da obezbedimo što nesmetaniji saobraćaj građana kroz gradilište brze pruge, a kad će se zatvoriti, to ne znam, niti je moja nadležnost da kažem. Moraćete se obratiti Infrastukturi železnice Srbije, odnosno Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, koji mogu da daju, kad bude bilo aktuelno, informaciju o tom momentu”, rekao je Imre Kern.

Kako je ranije pisao Danas, prema informacijama dobijenim od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, u maju 2023. godine trebalo bi da počnu radovi na rušenju postojećeg i izgradnji novog železničkog mosta u Maksima Gorkog, a završetak svih radova na ovom objektu očekuje se u martu 2024. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari