Skupština Kosova prekinula sednicu, nije prošao zakon o minimalnoj plati 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Skupština Kosova je danas, zbog nedostatka kvoruma, prekinula sednicu na kojoj je na dnevnom redu bio i Nacrt Zakona o minimalnoj plati.

Nacrt Zakona o minimalnoj plati bio je razlog za protest veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Poslanici Samoopredeljenja su bili protiv skidanja s dnevnog reda Nacrta zakona, međutim za Nacrt je glasao svega 51 poslanik, što nije bilo dovoljno za raspravu.

I o drugoj tački nije bilo kvoruma, tako da je predsednik Skupštine Gljauk Konjufca bio prinuđen da prekine sednicu.

Nacrt zakona o minimalnoj plati je bio razlog današnjeg protesta organizacija veterana OVK u kojoj je učestvovalo nekoliko stotina veterana.

Odmah na početku protesta veterani OVK su razbili ogradu i ušli u dvorište Skupštine Kosova.

Vršilac dužnosti predsednika Organizacije ratnih veterana OVK, Faton Kljinaku je izjavio da zakon o minimalnoj zaradi ne treba da bude izglasan u Skupštini, dodajući da se kroz taj zakon pokušavaju diskriminisati veterani.

„Moramo da protestujemo zbog vrednosti tog rata, imali smo sastanak s vladom i preneli smo naše stavove i zahteve“, kazao je on.

Povod za protest je izražavanje nezadovoljstva zbog neuključivanja boračkih kategorija u povećanje minimalne zarade u Predlogu zakona o minimalnoj plati.

Policija Kosova je reagovala i ispred ulaznih vrata na oba ulaza skupštinskog zdanja postavila pripadnike specijalnih snaga koji su onemogućili veterane da uđu u zgradu.

Policija Kosova je odbila kao neosnovane napise u nekim medijima da je prilikom intervencije korišćen suzavac.

Protest je okonačan oko 13.10 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari