Skupština opštine Ćuprija usvojila budžet na sednici koja nije legitimna zbog nedostatka kvoruma, tvrdi opozicija 1Foto: Sajt Opštine Ćuprija

 

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Ćuprija održana je još krajem prošlog meseca. Početkom ovog održana je sednica u novom sazivu po hitnom postupku i na kojoj je glasano za budžet.

Ali, po mišljenju predstavnika ćuprijske opozicije koji se na toj sednici nisu pojavili, ove odluke su nevažeće i nelegitimne jer u vreme održavanja sednice lokalna vlast nije imala kvroum zbog toga što su šestorici odbornika tek na njoj potvrđeni mandati.

Oni su se preigrali, kaže za Danas Miroslav Pešić, iz Opštinskog odbora SSP-a, po kome je kvorum bio nepostojeći i „nafilovan”.

Po njegovim rečima konstitutivna sednica (po prvi put zakazana za 12. januar pa otkazana) ipak je održana 23. januara, bez obaveštenja o tome predstavnicima opozicije.

Skupština opštine Ćuprija konstituisana je na konstitutivnoj sednici održanoj 23. januara potvrđivanjem mandata za 37 odborika i izborom predsednika Skupštine opštine. Na istoj sednici izabrani su predsednik opštine Jelena Đulinac, kao i njen zamenik Vladimir Vasiljević. U nastavku sednice birani su i članovi Opštinskog veća.

Na kraju konstitutivne sednice konstatovan je prestanak mandata za odbornike Jelenu Đulijanac, Vladimira Vasiljevića, Svetlanu Kostić i Branimira Tazić. Usmeno su, na sednici, ostavke podneli Dejan Ristić i Jovica Antić, te je nakon toga konstatovan prestanak mandata i za njih dvojicu, pisao je o tome portal Glas Ćuprije.

Takođe, oni su naveli da je predsednik Skupštine opštine Ninoslav Erić za 5. februar sazvao sednicu po hitnom postupku, a na dnevnom redu te sednice se našla i tačka o potvrđivanju mandata 6 odbornika, polaganje zakletve novih odbornika, budžet.

Ali, na narednoj, 5. februara, prvo je obavljena verifikacija mandata novih 6 odbornika SNS-a. Pošto su u međuvremenu neki odbornici podneli ostavke a opozicija nije ni prisustvovala sednici, predstavnici ćuprijske Koalicije Srbija protiv nasilja smatraju da ona sama, ako i sve odluke donete na njoj nisu legitimne.

Pištoljević NPS: Nedostatak kvoruma „nije sprečio” vlast da usvoji budžet

– Hitno sazvana i nelegalna sednica Skupštine opštine Ćuprija 5. februara svedoči o bahatosti vlasti. Nedostatak kvoruma nije sprečio vlast da, ignorisanjem zakona, usvoji budžet za 2024. godinu. Opozicija, uključujući i našu Koaliciju Srbija protiv nasilja Ćuprija, bojkotovala je sednicu kao protest. Podneli smo žalbu Višem sudu u Jagodini kako bismo osporili nezakonite odluke i zaštitili demokratske vrednosti u našoj lokalnoj samoupravi, kaže za Danas doktor Saša Pištoljević, šef odborničkog kluba Srbija protiv nasilja Ćuprija iz NP Miroslava Aleksića.

On ističe i da su se toj žalbi jagodinskom Višem sudu sem odbornika Srbija protiv nasilja (koje u Ćupriji čine Narodni pokret Miroslava Aleksića, DS i SSP) priklučili i odbornici SPS-a i odbornik Jedinstvene Srbije.

– Za svaku lokalnu zajednicu i njene građane budžet je jedna od najvažnijih tema. Kad je u pitanju Skupština opštine Ćuprija, mogli bismo steći potpuno drugačiji utisak. Predsednik Skupštine Ninoslav Erić je zakazao sednicu po hitnom postupku 5. februara i na taj način odbornicima nije ostavljeno dovoljno vremena da se pozabavi predlogom budžeta za 2024. godine. Zbog ovakve odluke većine u Skupštini opštine, opozicija odlučuje da se ne pojavljuje na zakazanoj sednici i tako izrazi protest protiv nedemokratskog ponašanja liste SNS u Ćupriji, navodi Pištoljević.

Skupština opštine Ćuprija usvojila budžet na sednici koja nije legitimna zbog nedostatka kvoruma, tvrdi opozicija 8
Za svaku lokalnu zajednicu i njene građane budžet je jedna od najvažnijih tema – Saša Pištoljević Foto: Srbija protiv nasilja Ćuprija

Po njegovom mišljenju ova sednica je pokazala prvo lice vlasti u Ćupriji.

– Naime, na konstitutivnoj sednici Skupštine održanoj 23. januara, od 22 odbornika većine, njih 6 je podnelo ostavke, koje su na konstitutivnoj sednici usvojene i objavljene u Službenom glasniku opštine Ćuprija. Na sednici 5. februara došlo je samo 16 odbornika vlasti i 6 kandidata za odbornike, čiji mandate su trebalo da budu verifikovani na toj sednici. Predsednik skupštine i odbornici SNS kršeći Zakon o lokalnoj samoupravi i Poslovnik Skupštine opštine Ćuprija počinju sednicu sa 16 odbornika, umesto za kvorum potrebnih 19 odbornika, potencira i ovaj naš sagvornik.

Tih 16 odbornika je za 15 minuta usvojilo 12 tačaka, među kojima i budžet za 2024 godinu.

– Cela ova situacija pokazuje neodgovornost i bahatost vlasti u Ćupriji. Koaliciji Srbija protiv nasilja Ćuprija, čiji sam zastupnik, podnela je žalbu Višem sudu u Jagodini sa zahtevom da se poništi odluka Skupštine o verifikaciji mandata za 6 odbornika. Posvećeni smo poštovanju zakona i procedura i duboko verujemo da će Sud, uvažavajući Zakone ove zemlje, vratiti legalnost u Skupštinu opštine Ćuprija, zaklučuje doktor Pištoljević.

Zoran Radulović DS: Sve bez kvoruma i za samo 15 minuta

Da skupština i njene odluke nisu validne smatra i Zoran Radulović iz ćuprijskog DS-a.

– Za ponedeljak 5. februara je bila zakazana prva sednica po hitnom postupku SO Ćuprija sa 12 tačaka devnog reda, gde se, između ostalog, trebalo raspravljati i o budžetu opštine Ćuprija. Rok za pripremu za diskusiju o tačkama dnevnog reda je opet bio prekratak, jer je materijal za sednicu podeljen u petak u kasnim popodnevnim i večernjim časovima.

Nezadovoljni ovakvim postupcima vladajuće strukture, naša odbornička grupa je odlučila da toj sednici ne prisustvuje. U tome su nam se pridružili i ostali odbornici iz redova opozicije, tako da ni SPS, Zavetnici i JS nisu bili prisutni u sali tok dana, potvrđuje za Danas i Zoran Radulović, predsednik OO Demokratske stranke Ćuprija i zamenik šefa odborničke grupe Srbija protiv nasilja – Ćuprija.

Skupština opštine Ćuprija usvojila budžet na sednici koja nije legitimna zbog nedostatka kvoruma, tvrdi opozicija 9
Viši sud mora postupiti po zakonu i doneti presudu da je ta „nazovi sednica” od 5. februara nelegitimna – Zoran Radulović Foto: OO DS Ćuprija

I on ističe da ono što je po poslovniku i zakonu važilo za konstitutivnu sednicu, više ne važi za svaku sledeću.

– Naime, da bi šestoro novih kandidata za odbornike to i postalo, tj. bilo verifikovano, sada je za početak i uopšte održavanje sednice potreban kvorum od najmanje 19 odbornika. Ne obazirući se na to što sada ima samo 16 odbornika u sali, predsednik Skupštine je ne utvrđujući kvorum, otpočeo „sednicu” i svih 12 tačaka dnevnog reda je završeno za samo nekih 15-20 minuta. Ovakvim bahatim postupkom mr Ninoslava Erića, kao predsednika Skupštine opštine, Demokratska stranka je, sa pravom, jako nezadovoljna, kaže on, takođe podsećajući da su povodom ovog podneli žalbu Višem Sudu u Jagodini.

Zoran Radulović smatra da Viši sud mora postupiti po zakonu i doneti presudu da je ta „nazovi sednica” od 5. februara nelegitimna i da sve odluke sa nje proglasi nevažećim.

– Takođe, ukoliko se nova sednica Skupštine opštine Ćuprija ne održi u roku od 90 dana od poslednje održane, a za to je rok 23. april skupština će biti raspuštena, te posle uvođenja privremenih mera biti održani i vanredni lokalni izbori. Time bi bili među prvima, ako ne i i prvi, koji su posle izbora oborili sa vlasti SNS, optimista je on.

Miroslav Pešić SSP: Bahata vlast SNS-a se prvi put suočila sa pravom opozcijom

– Bahata vlast SNS-a suočava se po prvi put od dolaska na vlast 2013. godine sa pravom opozicijom. Poštujući to da SNS ima apsolutnu većinu u Ćupriji, ističem da se apsolutno sve odluke donose znatno pre sednice SO Ćuprija, tvrdi Miroslav Pešić iz SSP-a.

On ističe da će se najveća opoziciona koalicija u Ćupriji trudiditi da zaštiti interese njenih građana a trenutnoj lokalnoj vlasti je „poželeo” što kraći mandat ove Skupštine i da se brzo vide na nekim novim izborima, sa prečišćenim spiskovima birača, bez „uvoza” ljudi iz drugih opština i i mnogo boljim i korektnijim izbornim uslovima.

Skupština opštine Ćuprija usvojila budžet na sednici koja nije legitimna zbog nedostatka kvoruma, tvrdi opozicija 13
Vlast SNS-a se preigrala a cela ova situacija samo pokazuje njenu bahatost – Miroslav Pešić Foto: OO SSP Ćuprija

Pešić u razgovoru za Danas prilaže i zapisnik sa „sporne” sednice, bez kvoruma do kojeg su ćuprijski opozicionari „došli” preko informacija od javnog značaja.

Tokom rada na ovom tekstu redakcija Danasa je pokušala da stupi u kontakt sa predsednikom Skupštine opštine Ćuprija Ninoslavom Erićem ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke, makar ne na telefone koji su nam bili dostupni.

Kako za kraj kaže doktor Saša Pištoljević Viši sud u Jagodini ima zakonski rok od mesec dana da odgovori na njihvu žalbu. Opozicionari u Ćupriji čekaju odgovor.

Stabilna odbornička većina SNS-a

Skupština opštine Ćuprija broji 37 odbornika. Na izborima 17. decembra SNS je osvojila 22 mandata. Koalicija Srbija protiv nasilja – Ćuprija – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka) je osvojila 7 mandata. Mandate su još osvojile i: Socijalistička partija Srbije 5 mandata, Srpska stranka Zavetnici 2 i Jedinstvena Srbija 1 mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari