Skupština slobodne Srbije: Ministarka Gojković da se odredi prema progonu umetnika i novinara 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Skuština slobodne Srbije uputila je danas otvoreno pismo ministarki kulture i informisanja Maji Gojković u kome traže da se izjasni o progonu umetnika i novinara.

Njihovo pismo prenosimo u celosti:

Skupština slobodne Srbije najoštrije osuđuje zastrašujuću hajku na umetnike i novinare koju dugo već sprovodi opskurni sajt pod nazivom Prismotra, a koji je po svemu sudeći na neki način povezan sa Srpskom naprednom strankom.

Hajka je povezana sa nasilnim aktima koje u poslednje vreme sprovode pripadnici ekstremnih desničarskih grupa, a čije su žrtve slobodni umetnici i medijski poslenici.

Ovi napadi su i u direktnoj korelaciji sa radom i vrednostima koje je zastupao prethodni ministar kulture i informisanja, koji će u istoriji ostati upamćen kao čovek koji je pisao primitivne paskvile protiv umetnika i novinara, medijskih sloboda i slobode umetničkog izražavanja.

Skupština slobodne Srbije zahteva od nove ministarke kulture i informisanja Maje Gojković da se odmah, na početku mandata, jasno izjasni da li su napadi na umetnike jedna od stavki programa za kulturu koje će i njeno ministarstvo temeljno sprovoditi ili će napade nedvosmisleno i oštro osuditi, i umetnike i novinare uzeti u zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari