Skupština SNS: "Velike promene" ili kozmetičke izmene na čelu partije 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Skupština vladajuće Srpske napredne stranke, posle dvostrukog pomeranja, biće održana u subotu, 27. novembra, a kako su ranije za Danas najavili izvori bliski vlasti, na njoj se mogu očekivati „kozmetičke“ kadrovske promene, koje će poslužiti promociji stranke i učvršćivanju autoriteta njenog lidera i predsednika države Aleksandra Vučića.

U maju 2016. godine, na sednici Glavnog odbora, održanoj posle izborne skupštine, na predlog Aleksandra Vučića izabrani su novi potpredsednici SNS-a, Milenko Jovanov, Miloš Vučević, Marko Đurić i Marija Obradović, dok je za čelnika Izvršnog odbora postavljen Darko Glišić, koji je na tom mestu zamenio Radomira Nikolića, sina bivšeg predsednika Srbije i jednog od osnivača SNS-a Tomislava Nikolića. Četiri potpredsednika partije Glavni odbor tada je izabrao jednoglasno. Ko će od njih zadržati svoje pozicije u stranci, ostaje da se vidi u subotu, ali se može pretpostaviti da će svaki predlog koji bude izneo predsednik naprednjaka biti usvojen – jednoglasno.

Sredinom oktobra, prilikom gostovanja na televiziji Prva, Vučić je najavio „velike promene u stranci“.

– Biće velikih promena, sigurno. Na svim nivoima. Mi smo, ne zaboravite, promenili čak 55 posto gradonačelnika i predsednika opština, to nijedna stranka nikad posle jednog mandata nije radila. Nikad u Srbiji, to je „conditio sine qua non“ (neophodan uslov da bi nešto postojalo) napretka. Morate da menjate, morate da pokazujete želju za promenom. Da ostavite otvorena vrata za nove mlade ljude, talentovane ljude. Da pokazujete da ima mesta za novu energiju, za novu ambiciju, a ne da se sve svodi na rutinu. Jer ti ljudi kojima se sve svodi na rutinu ne mogu da donesu novu vrednost – poručio je Vučić.

Beogradski odbor Srpske napredne stranke, na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić, već je jednoglasno predložio da Aleksanadar Vučić u još jednom mandatu bude na čelu vladajuće stranke. Uoči stranačke Skupštine, gradski odbor SNS saopštio je da svih 17 opštinskih odbora u Beogradu „pruža jasnu i nedvosmislenu podršku predsedniku Vučiću da nastavi borbu za jaku i stabilnu Srbiju“.

– Bezrezervnu i apsolutnu podršku beogradski naprednjaci pružaju politici koju predstavlja Aleksandar Vučić, politici mira, stabilnosti, politici koja razvija i gradi Srbiju, politici koju prepoznaje i podržava i većina građana Srbije –  saopštili su naprednjaci iz glavnog grada.

Kako je Danas već pisao, ni naprednjaci sa juga Srbije nisu sedeli skrštenih ruku. Više od dvadeset gradskih i opštinskih odbora Srpske napredne stranke jednoglasno su predložili Aleksandra Vučića za predsednika stranke, bez ijednog “uzdržanog” ili glasa “protiv”, kako su odbori i funkcioneri istakli na društvenim mrežama.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša i funkcionerka SNS, na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, podelila je sa građanima informaciju o jednoglasnoj podršci niških naprednjaka Vučiću, ocenjujući da su njegovi rezultati kao predsednika Srbije i SNS “dokaz odgovornosti, istrajnosti i želje da se Srbija menja i da napreduje”.

Izvori Danasa bliski vladajućoj stranci, podelili su ranije ovog meseca svoje viđenje skupštine SNS-a, koja će biti održana u subotu.

– Očekuje se postizanje efekata „tri u jedan“ – prvo je veća mobilizacija članstva pred izbore, a kongres će se održavati po ugledu na jednopartijske sisteme kao što su Kina, nekadašnji Sovjetski savez pa i komunistička Jugoslavija. Drugo, to će biti i svojevrsna promocija partije na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom koje će prenositi obraćanje lidera SNS. Takođe, ovo će poslužiti za učvršćivanje autoriteta lidera stranke Aleksandra Vučića, kod biračkog tela, ali pre svega kod članova partije, radi se na ojačavanju njegovog kulta ličnosti – naveli su izvori Danasa.

Iako je predsednik Srbije i lider naprednjaka nekoliko puta pomenuo da bi mogao da se povuče sa čela partije, malo je izvesno da će se to na predstojećoj sednici SNS-a i dogoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari