Poslanici opozicije pitali da li je provereno šta je Vulin radio u Jovanjici 1Printskrin RTS

Na početku sednice Skupštine  Srbije poslanici su pitali o umešanosti šefa BIA Aleksandra Vulina u organizovani kriminal, da li je Aleksandar Vučić tražio vanrednu sednicu SB UN o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Pitali su i zašto se povećava razlika izeđu najveće i najmanje penzije , nakon svakog povećanja, o nelegalnom radu Kinološkog saveza Srbije, kao i šta će država da uradi na razoružanju migranata.

Jelena Jerinić, poslanica Zeleno levog kluba, pitala je ministarku pravde da li je tačno da njeno ministarstvo priprema zakon po kojem će javni izvršitelji imati pravo da na terenu utvrđuju vlasništvo čime im se, kako je rekla, „namešta još jedna tezga i zarada na teret građana“.

Ona je navela nekoliko primera u kojima je izvršiteljka Mirjana Dimitrijević zloupotrebila svoj položaj i protiv koje postoje brojne prijave, a njoj se omogućava da i dalje krši zakon.

„Pitam tužilaštvo da li je poslalo zahteve SAD da dostavi dokaze o umešanosti šefa BIA Aleksandra Vulina u organizovani kriminal, kada i kome tačno. Da li je provereno šta je Vulin radio u Jovanjici i da li je sarađivao sa klanom Veljkom Belivuka“, pitala je Jerinićeva.

Slično pitanje za kako je rekao odlazećoj premijerki, imao je i Srđan Milivojević, poslanik DS.

„Kada će biti smenjen Aleksandar Vulin, jer su sankcije SAD šefu BIA prvorazredni skandal, a skandal je i izjava Aleksandra Vučića da očekuje da SAD dostave dokaze. Zar dokazi nisu izjave Veljka Belivuka o susretma sa Vulinom i Darkom Glišićem“, rekao je Milivojević citirajući izjavu Belivuka.

On je podsetio i na sporni stan od 107 kvadrata na Zvezdari koji su Vulin i njegova supruga kupili parama tetke iz Kanade, ali i na fotografije Vulina iz Jovanjice, na kojima bere „organski paradajz“. Milivojeić je pozvao građane da dođu u subotu na „marš protiv mafije“.

Dragana Miljanić, poslanika Zavetnika, pitala je kako je moguće da se migranti u našoj zelji šetaju sa automatskim oružjem, a da istivremen država vodi kapanju za razoružanje. Ona je zatražila da se hitno pojača kontrola na graničnim prelazima.

Poslanik Milija Miletić sa liste Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve, pitao je o pravu na socijalnu pomoć za ljude koji imaju više od 50 ari zemlje na selu pa nemaju pravo na pomoć, dok nezaposleni koji žive u gradovima i imaju zemlju u centru grada, to pravo imaju.

„Da li je isto 50 ari u Svrljigu i u Beogradu ili Novom Sadu?“ pitao je Miletić i apelovao da se to promeni.

Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri, pitala je kada će predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispuniti obećanje i zatražiti vanrednu sednicu SB UN zbog teške situacije na Kosovu i Metohiji.

A ministra Gorana Vesića potala je kada će javnost videti ugovor sa francuskim Vansijem zbog kojeg na aerodromu ima mnogo problema i zbog koga je aerodrom Konstantin Veliki oduzet Nišu.

Ana Oreg, poslanica Pokreta slobdonih građana, pitala je ministarku poljoprivrdde Jelenu Tanasković kako je moguće da Kinološki savez Srbije radi bez dozvole i da podstiče nelegalna legla, prodajući rodvnike.

Đorđe Miketić, poslanik Zajedno – Moramo, pitao je premierku po kom strateškom planu se planira razvoj Srbije i zašto ne postoji krovna
strategija. Pitao je i šta je sa nacionalnom strategijom 2022 – 2032 i zašto je vlast krije, kao i zašto nema generalnog urbanističkog plana Beograda.

Aleksandar Marković, poslanik SNS, govorio je da se protiv Junajted medija u Grčkoj vodi postupak i da se zbog toga „Šolakovi mediji obračunavaju sa Telekomom, ali i sa drugim medijima koji pišu o dešavanjima u Grčkoj“.

“ Pitam nadležne organe da li su ispitali poslovanje Junajted grupe u Srbiji i da li je ono po zakonu“, upitao je Marković.

Poslanici će posle pitanja, nastaviti raspravu o zakonima i predlogu da Slavica Đukić Dejanović bude izabrana za miinistarku prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari