Šljivančanin: Aco Vučić i njegov brat Andrej su čestiti građani 1Foto: Inicijativa za ljudska prava

Serijom tribina po vojvođanskim opštinama na kojima učestvuje ratni zločinac Veselin Šljivančanin optužen za mučenje ljudi, Srpska napredna stranka legitimiše zločin i nastavlja udruženi zločinački poduhvat.

Ocenjuje za Danas Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, komentarišući učešće osuđenih ratnih zločinaca u političkom životu Srbije i u nastupima vladajuće stranke.

Sagovornica Danasa napominje da je reč je o organizovanom političkom serijalu koji je iz verbalnog prerastao u fizičko nasilje iza koga nedvosmisleno stoji vladajuća stranka.

– Nazivajući prebijene aktiviste Inicijative mladih fašistima priznali su svoju odgovornost za napad. Premijer Aleksandar Vučić je direktni saučesnik u tome. On je u nedeljnoj emisiji TV Pink u kojoj se, kao u gladijatorskoj areni, udružen sa moćnim medijem, dok je instruirana publika aplaudirala, obrušio na izuzetno hrabru direktorku CEAS Jelenu Milić i civilno društvo. Potpuno je ignorisao ozbiljne optužbe protiv načelnika Generalštaba Dikovića za ratne zločine na Kosovu – ističe Izabela Kisić.

Ona podseća da je ista situacija postojala krajem osamdesetih i početkom devedesetih, upravo uoči i tokom rata u Hrvatskoj – „udružene bande, JNA, paravojne formacije, mediji i naravno politička vlast“.

– Suština politike vladajuće stranke, je intenzivna kampanja protiv najprogresivnijeg dela društva koje jedino insistira na odgovornosti za zločine i otvara pitanje nekažnjivosti i tako suštinski doprinosi razvoju regionalne saradnje.

Između prebijanja aktivista Inicijative mladih i propagande protiv civilnog društva, čiji je cilj kriminalizacija branitelja ljudskih prava i njihovo odstranjivanje iz javnog diskursa, postoji direktna veza. Ta brutalnost je najjasniji znak opadanja njihove moći, ali i veoma opasna predizborna poruka onima koji misle drugačije – zaključuje izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava za naš list.

Osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin gost je na tribinama i predizbornim skupovima SNS od marta prošle godine, kada je, uoči parlamentarnih izbora, govorio na tribini u Starčevu. „S velikim zadovoljstvom prihvatio sam poziv da dođem među vas i uvek ću doći, posebno što organizuju prijatelji, pripadnici SNS, zato što sam im dužan, pošto su mnogi od njih bili moji čestiti vojnici, rezervni vojnici i sve ih znam. Mnogi su, među kojima i predsednik i vođa vaše stranke Aco Vučić i njegov brat Andrej, čestiti građani naše otadžbine Srbije“.

Prekinuti nastup osuđenog raznog zločinca u Beški, treći je u nizu tribina u organizaciji lokalnih odbora SNS. Pre toga, Šljivančanin je govorio na tribinama u Beloj Crkvi i Vršcu, gde su, prema izveštavanju medija, u velikom broju bili prisutni i funkcioneri lokalnih samouprava, kao i članovi i visoki funkcioneri SNS. U Beloj Crkvi je, između ostalog, govorio o tome kako su „mnogi naši generali i političari bio prepušten na milost i nemilost Haškom tribunalu bez pomoći i podrške države tadašnje vlasti“. On je takođe napomenuo da mu je u tim trenucima jedino pomogao Aleksandar Vučić. „Ja ne želim nikoga i ne želim nikome da se svetim, posebno ne onim zalutalim pripadnicima iz našeg naroda koji su loše radili i loše vodili svoju zemlju i pravili nam velike nedaće, i Srbiju doveli skroz u provaliju i propast u kakvu ona nije zaslužila nikada da bude. Vi znate na koji način je ta vlast došla. Došla je nasilnički 2000. godine kada je rušena i naša Skupština i nije trebalo, i održala se do 2012 i mnogo toga je napravljeno ružno za samu Srbiju i za sam srpski narod“, rekao je Šljivančanin.

Obraćajući se prisutnima u Vršcu, Šljivančanin je istakao da su Aleksandar Vučić i SNS, koji Srbiji žele najbolje i da je put kojim ide premijer Srbije jedini je pravi put kojim će se Srbija oporaviti. „Ovde sam i zbog čestitih i dragih ljudi iz SNS koji su mnogi bili moji vojnici, koje ja podržavam i želim da im pomognem, a posebno želim da nastavimo da pomognemo našega vođu gospodina Aleksandra Vučića i da mu omogućimo da što bolje i uspešnije vodi Srbiju na pravi put, onako kako ona i zaslužuje. Vode nas česti ljudi, rodoljubi i patriote koji vole svoju otadžbinu – Srbiju, koji ne kleče i ne klanjaju se i ne sluša šta će mu narediti stranac“, rekao je u izlaganju o Vučiću, osuđeni ratni zločinac.

DS, LDP i LSV osudili prebijanje aktivista

– Stajemo u odbranu prava aktivista Inicijative za ljudska prava da i o nasilju i o zločinima govore slobodno. U ime žrtava i u ime vladavine prava – navodi se u jučerašnjem saopštenju DS. Na to saopštenje reagovala je informativna služba SNS rečima da je DS podržala nasilje i siledžije. Prebijanje aktivista Inicijative mladih za ljudska prava osudili su najoštrije LDP i LSV.

Nije jedini

Veselin Šljivančanin nije jedini osuđeni ratni zločinac, koji ima veze sa naprednjacima. Tako je recimo pre par dana, javnost je bila iznenađena vešću da je predsednik Tomislav Nikolić primio Momčila Krajišnika, koji je takođe, kao i Šljivančanin, pred Haškim tribunalom osuđen za ratne zločine. Postoje i javnosti manje poznati osuđenici za ratne zločine u SNS – kako je Danas izveštavao, poverenik SNS u Somboru Slobodan Stanić, koji je na tu funkciju izabran pre godinu i po dana, pre 18 godina osuđen je prvostepenom presudom za ratne zločine pred Županijskim sudom u Splitu. Stanić je 1991. bio komandant paravojne formacije koja je počinila zločin u dalmatinskom selu Potravlju, kada su streljani civili i zarobljenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari