Smiljan Banjac: Pitamo se da li su trećeg maja čuli zvono za uzbunu 1foto M.K./ATAImages

Izgleda da 3. maj nije promenio ništa onima koji donose odluke u ovoj zemlji i imaju apsolutnu vlast i odgovornost, poručio je večeras moderator skupova „Srbija protiv nasilja“ Smiljan Banjac, koji se osvrnuo i na odluku urednika lista Nova da ne objavi karikaturu Dušana Petričića.

Izgleda da 19 ubijenih i glasovi svih nas nisu bili dovoljni da preduzmu akcije i zaštite decu od nasilja. Dok se spremamo za novu školsku godinu, pitamo se da li su 3. maja čuli zvono za uzbunu, izjavio je Banjac ispred Doma Narodne skupštine Srbije.

Banjac je poručio „novinarima i urednicima“ da ne znaju definiciju karikature, kada im padne na pamet da kažu nekome da karikaturu isprave ili dorade.

Naši karikaturisti poput Petričića ili Predraga Koraksića su nacionalno blago i ko ste vi da njihova umetnička dela cenzurišete ili autocenzurišete, upitao je Banjac.

https://www.danas.rs/vesti/politika/sesnaesti-protest-srbija-protiv-nasilja-gradjani-stigli-ispred-ministarstva-prosvete/

Učesnici protesta krenuli su u šetnju od Bulevara kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, potom Beogradskom do Slavije, te u Nemanjinu do zgrade gde se nalazi Ministarstvo prosvete, javio je reporter FoNeta sa terena.

Tamo će im se obratiti profesor iz Velike Plane Slavoljub Stojadinović, kao i nastavnik istorije iz Kragujevca Milan Jevtić.

Učesnici će potom Ulicom kneza Miloša do Londona i Kralja Milana otići do zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.

Zahtevi skupova „Srbija protiv nasilja“ su ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, ostavke članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ukidanje rijaliti programa, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi i ostavke rukovodstva Radiotelevizije Srbije.

Protesti se održavaju od 8. maja, sa zahtevima da se zaustavi nasilje u javnom prostoru, posle dva masovna ubistva u kojima je poginulo 19 osoba i isto toliko je ranjeno.

Radi se o ubistvima u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima Malo Orašje i Dubona u okolini Mladenovca i Smedereva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari