Agencija za borbu protiv korupcije podnela je Prekršajnom sudu u Beogradu zahtev za pokretanje postupaka protiv Srpske napredne stranke i G17 plus zbog kršenja zakona o finansiranju političkih partija, saznaje Danas.


Agencija je protiv SNS podnela zahtev 17. juna ove godine zbog korišćenja državnih resursa bez naknade, dok je protiv G17 plus zahtev podnet 14. oktobra, zbog nepodnošenja sertifikata ovlašćenog revizora u godišnjem izveštaju za 2010. godinu.

U Agenciji je Danasu rečeno da je ovo nezavisno telo, reagujući po službenoj dužnosti, odnosno prateći aktivnosti političkih partija, uočilo da ima indicija da je SNS prekršila Zakon o finansiranju političkih aktivnosti jer je koristila državne resurse, tačnije salu Centra za kulturu i sport „Šumice“, za organizaciju i održavanje koncerta, protivno članu 6. Zakona, koji zabranjuje primanja materijalne i finansijske pomoći od strane javnih ustanova i javnih preduzeća. „Šumice“ su rešenjem Skupštine opštine Voždovac formirane kao ustanova od posebnog društvenog interesa.

Bojan Bajčeta, direktor G17 plus, za Danas kaže da ova stranka od Agencije zvanično nije dobila obaveštenje da će protiv nje poslati zahtev sudu za pokretanje prekršajnog postupka.

– Čekamo odluku suda da li će navode Agencije uzeti u obzir i pokrenuti postupak ili ne. Sertifikat ovlašćenog revizora prema članu 16. stav 3. Zakona o finansiranju političkih stranaka nismo dostavili jer je G17 plus, u skladu sa članom 7. Zakona o računovodstvu i reviziji, razvrstan kao malo pravno lice, pa prema članu 37. Zakona o računovodstvu i reviziji, nije obveznik revizije finansijskih izveštaja – objašnjava Bajčeta.

Dušica Nikolić, odgovorno lice u SNS, za naš list je kratko rekla da ne zna ništa o zahtevu Agencije za pokretanje prekršajnog postupka. Na pitanje Danasa da li su naprednjaci zaista organizovali koncert u sali Sportskog centra „Šumice“, Nikolićeva nas je uputila na zamenika predsednika SNS Aleksandra Vučića.

Ni direktor naprednjaka Veroljub Arsić kaže za Danas da nema informacije o zahtevu Agencije. On nije mogao da potvrdi niti da demantuje da li je SNS koristila salu u „Šumicama“. Arsić kaže da će se SNS, ukoliko Prekršajni sud bude poveo postupak protiv te stranke, odazivati na njegove pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari