SNS mora da odluči da li je riba ili devojka ili će nestati: Šta će biti sa SNS ako Vučić osnuje državotvorno-nacionalni blok? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Srpska napredna stranka dala je njenom sadašnjem predsedniku Aleksandaru Vučiću sve što je mogla i ako on odluči da je napusti i formira državotvorno-nacionalni blok koji najavljuje, SNS ima male, gotovo nikakve da opstane, kažu sagovornici Danasa komentarišući budućnost stranke na čijem je čelu Vučić koji osim što je već više puta najavio povlačenje sa njenog čela sada najavljuje i formiranje novog političkog entiteta.

Tema formiranja nacionalnog i državotornog pokreta u narednih šet meseci, za naše sagovornike je i idealan mamac za medije, zainteresovanu javnost ali i opoziciju da se međusobom sumnjiči za to ko je bliži Vučiću.

Politikolog Cvijetin Milivojević zato smatra da parlamentarna opozicija treba pred Vučiča da postavi pitanje kada će da ispoštuje član 115 Ustava po kojem predsednik Republike ne može da bude i predsednik partije.

– Onog trenutka kada Vučič ispoštuje Ustav i Zakon o sprečavanju korupcije i povuče se sa mesta predsednika te nazovi stanke, nje neće biti u ovom kapacitetu u kom je danas. Jasno je da je brend Vučič, a ne SNS koja od početka bitisanja na vlasti nema ideologiju i zato je moguće da su u njoj i amerčki i Nato lobisti i ruski lobisti. Onog trenutka da kada Vučič ode iz tog parapolitičog pokreta njega neće biti ili će morati da se opredeli da li je riba ili devojka, jer sirena nije. A kad se opredeli biće jedna od političkih stranaka na političkoj sceni Srbije pored tog nacionalnog pokreta koji će Vučić da napravi – kaže Milivojević za Danas.

On dodaje da je Vučiću jasno da mu stranka više ne može pomoći.

– Pomogla mu je koliko je mogla i sad jedino on pozajmljuje svoje ime i rejting njoj – ukazuje Milivojević.

Kako smatra, Vučiću je bolje da odgovornost za odluke koje mu predstoje podeli sa nekim.

– Nisam siguran da je to desnica, kako neki misle. Zašto taj državotvorni pokret ne bi bio pokret sa nekim drugim. Ako govorimo o uvođenju sankcija, jasno je da ga ne bi podržala desnica ako bi uveo sankcije Rusiji i da bi ga podržali ovi što se sad predstavlajju kao prava opozicija, zeleni, levica neki demoktatski centar. On nažalost po građane ima dve mogućnosti. Da pravi dva državotorna pokreta u zavsnosti od toga za šta se odluči – zaključuje Milivojević.

U Demostatu za Danas kažu da procenjuju da Vučić još nije odlučio da li će taj pokret biti reberendiran SNS kojem je to preko potrebno posle 11 godina na vlasti i loših rezultata na poslednjim izborima pogtovo u urbanim sredinama, nova politička stranka, nova koalicija ili savez stranaka i pokreta i sa desnice i sa levice akoji bi činili neku novu vladu.

Kako nam je rečeno, ako Vučić ne bude odlučio da pravi novu stranku SNS mora da osveži novim licima iz nevladinog sektora, poznatim nestranačkim ličnostima ili sportistima jer u suprotnom SNS ima male šanse da opstane.

U Demostatu konstatuju da je do izbora vlade, ako je i bude, ostalo još pet nedelja i podsećaju da je ona oročena do 2024.

Zato, u ovom istraživačko-izdavačkom centru procenjuju da ukoliko bude novih izbora u Beogradu, na prolće naredne godine, kada i ističe rok od šest meseci, koji je Vučić pomenuo za formiranje novog bloka, možda u Skupštini Srbije dođe do nove proširene koalicije koja bi mogla da bude predstavljena kao srpski ili nacionalni Vučićev blok, čiji bi cilj bio smirivanje strasti u društvu i podrška Vučićevim odlukama o Kosovu ili sancijama Rusiji ukoliko Vučić zaista bude doteran do zida.

Deo javnosti na politikpj sceni smatra i da pokreta o kojem Vučić priča neće ni biti, te da je to samo zamajavanje javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari