SNS više ne diktira uslove u kojima će se odvijati rasplet krize: Sagovornici Danasa o nepristajanju na vanredne izbore u Vučićevoj režiji 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Srpska napredna stranka nije više u poziciji da diktira tempo, a pogotovu ne uslove u kojima će se odvijati rasplet krize u kojoj se nalazimo. Ako i dalje budu odbijali da prihvate odgovornost i zahteve građana suočiće se sa vaninstitucionalnim pritiskom koji će voditi suštinskim promenama“, kaže za Danas Zoran Lutovac, lider Denokratske stranke, reagujući na izjavu predsednika Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darka Glišića da će redovni lokalni i pokrajinski izbori biti održani u prvoj polovini naredne godine, a da će odluke o drugim, vanrednim izborima koji bi mogli da budu raspisani pre, ili uz njih, biti konkretizovane u narednim danima.

Lutovac kaže da je jedan od Vučićevih kumova koji upravlja državom, Glišić, konstatovao da je osporen legitimetet režima.

„Ali, nije samo osporen legitimitet. Bitnije je to da je način na koji su do sada takav legitimitet sticali ne samo osporen, već apsolutno neprihvatljiv za građane. To znači da ne postoji mogućnost da pristanemo na izbore u Vučićevoj režiji gde režimski propagandni centri kreiraju percepciju javnosti“, napominje lider DS.

Prema njegovim rečima, izbori su nužni, ali tek kada se ispune zahtevi građana koji protestuju u nikad većem broju.

„Ostavke odgovornih, slobodan javni servis, promena REM-a, ukidanje nacionalnih frenkvencija Pinku i Hepiju su početni koraci za održavanje slobodnih i razdvojenih izbora na svim nivoima. Građani su ti koji odlučuju u kakvoj će državi živeti, a ne autokrata koji je delegitimisan“, ocenjuje lider DS.

Sličan stav ima i Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke, koji kaže da je razgovor o izborima moguć, ali tek pošto se ispune zahtevi protesta Srbija protiv nasilja, a to je pre svega oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, smena predsednice i članova REM, smena Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina.

„Tek kada se to uradi, i uspostavi kakva takva normalnost u društvu, posle tragedije koja nas je zadesila, možemo da razgovaramo, ali ovo je preduslov za sve“, poručuje Jovanović.

Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik, smatra da je nametanje teme izbora, sramotan pokušaj vlasti da sačuva one najodgovornije za tragedije koje su nas zadesile. To je i pokušaj oslobađanja pritiska, koji stiže sa ulice od odlučnih građana.

„Stvarnost je promenjena. U njoj Vučić više ne postavlja uslove. U njoj on ne može da zaustavi neminovno. Građani su ustali u borbi protiv nasilja i protiv tiranije. I neće se zaustaviti. I nećemo odustati. Do ispunjenja svih zahteva. Pink i Hepi moraju ostati bez frekvencije, REM mora biti počišćen, rukovodstvo RTS mora podneti ostavke. Odgovorni ministri takođe. Rijalitiji i tabloidi ukinuti“, poručuje Zelenović.

On napominje da je Vučić svestan da ispunjenjem zahteva ostaje bez glavnih poluga kojima drži sebe na vlasti sve ove godine.

„Zamislite kada bi RTS radio pošteno svoj posao dva dana. Zamislite da Pink i Hepi imaju obrazovni i kulturni program, umesto hvalospeve o režimu, a da je REM makar jednom zaštitio javni medijski prostor, umesto što dozvoljava nasilje i promociju kriminala. Zamislite onda izbore u tako stvorenim uslovima. Ja mogu. Vučić očigledno ne“, zaključuje Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari