Ognjen Pribićević o poseti nemačkog kancelara Beogradu: Šolc donosi veće razumevanje, ali i jači pritisak na Srbiju 1Foto: Medija centar

Od posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu, početkom juna, Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj očekuje nešto veće razumevanje kancelara za proces ubrzanog uključivanja Srbije u punopravno članstvo EU, ali istovremeno i veći pritisak u pogledu usklađivanja spoljne politike Srbije i uvođenja sankcija Rusiji.

“Očekujem nešto veće kancelarovo razumevanje za proces ubraznog uključivanja Srbije u punopravno članstvo Evropske unije. Rekao bih da su i ekonomski i politički interesi Nemačke u pitanju, jer Nemačka ima izuzetno razvijenu saradnju i sa Srbijom i sa Zapadnim Balkanom u celini. I Nemačkoj je pre svega, a to su i naši interesi, bitna ta politička stabilnost. A ona se nužno vezuje za proces priključivanja Srbije i Zapadnog Balkana Evropskoj uniji”, ističe Pribićević.

On napominje i da još jedan zanimljiv faktor utiče na nešto veće nemačko razumevanje za proces ubrzanog priključenja Srbije EU, a to je, diplomatskim rečnikom rečeno, rezervisan stav i reakcije na inicijativu o toj takozvanoj evropskoj političkoj zajednici.

“ Zato očekujem da će kancelar ovde podvući ubrzani proces pridruživanja Srbije EU. Mislim da to, naravno, nije dovoljno za nas, jer to predstavlja izraz razmišljanja u starim kategorijama koje se vezuju za mirnodopska vremena i vreme prosperiteta. Ovo je novo vreme, ovo je ratno vreme i vreme velikih ekonomskih, društvenih i političkih kriza, koje zahteva i novi pristup ovoj problematici, koji se pre svega tiče real politike, odnosno Zapadnog Balkana u EU i pre svega Srbije koja je tamo morala biti pre deset i petnaest godina”, objašnjava dr Pribićević.

Sagovornik Danasa ističe i da od dolaska kancelara Olafa Šolca Srbija sa druge strane može da očekuje veći pritisak u pogledu usklađivanja spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije i pritisak za uvođenje sankcija Rusiji.

“Kancelar Šolc očekuje da će Srbija u jednom kratkom roku uvesti sankcije Rusiji, jer je i sama izložena veliki kritikama od strane svojih severnih komšija, zbog ranije blagonaklone politike prema Rusiji. I baš zbog toga i zbog ekonomskih i političkih interesa tražiće od Srbje da se priključi sankcijama ruskoj federaciji”, navodi sagovornik Danasa i dodaje da Srbija, naravno, treba da zahteva članstvo u EU odmah, u kratkom vremenskom periodu. Navodi i da je realno da su naš najveći i ključni savezik Sjedinjene Američke Države, jer su one ponovo ono što su bile pre pet- šest godina i predstavljaju najuticajniju članicu EU, iako stvarno nisu članice te organizacije.

SAD, kaže Pribićević, imaju ogroman uticaj na donošenje odluka u Eu, a istovremeno su za ubzano uključivanje Srbije u Evropsku uniju, naravno iz svog interesa i pre svega zbog globalno-poitičkih kretanja i upliva Kine i Rusije na Zapadnom Balkanu.

“Oni isnistiraju da se zemlje Balkana, posebno Srbija, što brže uključuju u EU, a činjenica je da SAD ima snage, interes i volje da taj proces pogura i ugura te zemlje u EU”, ocenjuje bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i dodaje da nema nikakve dileme i da će nemački kancelar tokom posete zahtevati od Srbije i priznanje nezavisnosti Kosova.

To su, kaže, njihova očekivanja koja se stalno ponavljaju, a stav Srbije je poznat i suprotan.

“Diplomatskim rečnikom rečeno biće dinamična situacija i vrlo dinamično proleće”, zaključuje Ognjen Pribićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari