Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade ne deeskalaciji situacije.

Šole je na društvenoj mreži „X“ naveo da je u razgovoru sa Vučićem ukazao da je neophodno izbegavati akcije koje bi dovele do porasta tenzija.


„Razgovarao sam sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o važnosti trenutne deeskalacije na severu Kosova i izbegavanju akcija koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije. Tragični gubitak života naglašava hitnu potrebu za vraćanjem mira i povratkom u dijalog koji vodi EU“, poručio je Šole, prenosi Kosovo online.

Šole je obavio razgovor i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, i tom prilikom istakao da osuđuje nasilje nad Kosovskom policijom.

Dodao je da obe strane moraju da sprovedu obaveze iz Ohridskog sporazuma.

„Razgovarao sam sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem nakon gnusnog napada u nedelju na Kosovu. Snažno sam osudio nasilje nad Kosovskom policijom, izrazio saučešće povodom gubitka narednika Afrima Bunjakua. Obe strane moraju da se vrate dijalogu koji vodi EU i da sprovedu ohridske obaveze“, naveo je Šole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari