Sonja Biserko: Naši nacionalisti se nadaju ruskom scenariju - pripajanju teritorija gde žive Srbi 1Foto: Medija centar

Ukrajina se bori za svoj opstanak i celovitost svoje teritorije i priznanje Kosova sigurno nije među njenim prioritetima. Osim toga, priznanje Kosova predstavljalo bi argument i opravdanje za Rusiju, odnosno njenu okupaciju Donjecka i Luganska i njihovo priznanje kao nezavisnih republika, kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ona je komentarisala predlog Aleksija Gončarenka, ukrajinskog poslanika i potpredsednika Komiteta za migracije, izbeglice i raseljene, o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Gončarenko je taj predlog predao Skupštini Ukrajine, a kako je objasnio, Vladimir Zelenski ima većinu u ukrajinskom parlamentu, te će njegova reč biti konačna i ključna.

Takođe, dodao je on, iz razgovora koje je vodio sa poslanicima, misli da mnogi od njih podržavaju takvu rezoluciju.

“Najvažnija je pozicija predsednika, jer on ima većinu u parlamentu. U privatnim raspravama, jer se Skupština nije sastajala otkako sam podneo ovu rezoluciju, mnogi poslanici daju podršku ovoj rezoluciji“, precizirao je Gončarenko.

– Rusija se od početka rata u Ukrajini upravo i poziva na slučaj Kosova i time opravdava i prisvajanje Krima i priznavanje otcepljenih delova ukrajinske teritorije. Pozivanje na kosovski presedan Srbija je to doživela kao izdaju, jer je Rusija jedini garant da se pitanje Kosovo drži otvorenim u Savetu bezbednosti – kaže Biserko.

Kako dodaje, ruski ambasador Aleksandar Bočan Harčenko je brzo reagovao, tvrdeći da Rusija nije odustala od podrske Srbiji kada je reč o Kosovu, a isto ponavljaju i ostali ruski zvaničnici.

– Srbija se nalazi u šizofrenoj situaciji. S jedne strane podržava celovitost Ukrajine zbog Kosova, a s druge, podržava Rusiju i nada se njenoj pobedi (atmosfera koja prevladjuje u elitama i društvu), koja bi navodno promenila i njen geostrateški položaj – ističe naša sagovornica.

To bi značilo, kako se nacionalisti nadaju, zaključuje ona, isti scenario kao ruski, odnosno pripajanje srpskih teritorija zbog ugroženosti Srba u svim susednim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari