Sonja Biserko o tvrdnjama da Putinov režim hoće da likvidira predsednika Srbije: Vučić je samog sebe doveo u situaciju da ga EU spasava 1foto FoNet/Aleksandar Mijailović

Imajući u vidu zgusnute spoljne i unutrašnje prilike u Srbiji, razumljivo je da se umnožavaju različite spekulacije. Neke od njih sigurno odgovaraju i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću – komentariše za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, izjavu Nenada Čanka da Rusi planiraju da ubiju Vučića zbog njegove politike okretanja ka Zapadu.

U kontekstu tvrdnje Nenada Čanka, lidera Socijaldemokrata Vojvodine da Rusija preko svoje agenturne mreže u Srbiji hoće da ubije predsednika Srbije čak i ako se okrene od Zapada ka Rusiji, jer im je „nepouzdan partner“, sagovornica Danasa kaže da je predsednik Vučić sam sebe doveo u situaciju iz koje je jedini pravi izlaz EU bez obzira koliko na dugom štapu.

Međutim, dodaje ona, kako je on poslednjih deset godina sistematski favorizovao Rusiju i njeno “prijateljstvo” prema Srbiji, sada je u situaciji da ne može napraviti izbor bez posledica.

– Osim toga, političke posledice sukoba između Nebojše Stefanovića i Dijane Hrkalović još su neizvesne. Umesto da se afera reši pred sudom ona se razvlači preko tabloida i jutjuba. Pitanje je koliko još dokaza imaju zapadne službe koje je Srbija i dobila od njih. S jedne strane, Vučić strahuje od informacija o organizovanom kriminalu koje dolaze sa Zapada, a s druge čvrsto je vezan za Rusiju (ne samo zbog energenata) koja ima alternativu za njega i mogućnost njegove destabilizacije. Rusija operiše kroz bezbednosne strukture. Predsednik i dalje, i pored razočaravajućeg ishoda samita EU ne toliko za Srbiju koliko za Severnu Makedoniju, Kosovo i Albaniju, uporno stoji na stanovištu da je Srbija okrenuta evropskim integracijama. Međutim, očigledno je da Srbija još uvek ne poduzima neophodne reforme. Odugovlačenje sa imenovanjem nove vlade je pre svega u funkciji odlaganja uvodjenja sankcija Rusiji i čekanja na razvoj situacije u Ukrajini. U Srbiji prevladava mišljenje da Rusi pobedjuju i da će zapad (već ima nagoveštaja) pokušati da što pre izdejstvuje mirovni sporazum zbog štete koju i sami trpe. Kako god se okrene Ukrajina je žrtva – smatra Biserko.

Sonja Biserko o tvrdnjama da Putinov režim hoće da likvidira predsednika Srbije: Vučić je samog sebe doveo u situaciju da ga EU spasava 2
foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Prema njenim rečima, ostaje još uvek mogućnost, na koju bi zapad verovatno pristao, da Srbija uvede selektivne sankcije Rusiji i to u dogovoru sa njom.

– Činjenica da je u Srbiji sada registrovano više stotina ruskih firmi, a mnoge od njih rade za Putina, govori o tome da je Srbija neka vrst kanala za Rusiju prema zapadu. Zapadni Balkan je za Rusiju svakako prostor koji mogu veoma lako i brzo destabilizirati jer se radi o ionako fragilnim i nekonsolidovanim državama. Zato je Dodik njihov važan akter koji ionako nema drugog izlaza. Nažalost i Bugarska je tu slaba karika s obzirom na njenu politiku prema Severnoj Makedoniji iza koje sigurno stoje proruske snage – ističe naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.